Új alapokra helyezné az USA-val való szövetséget az Európai Unió


-A A+

Az uniós vezetők többek között a Kína térnyerése elleni közös fellépést szorgalmazzák.

Szorosabbra fonná több területen az Amerikai Egyesült Államokkal való együttműködést az Európai Unió. Az erről szóló dokumentumot az Európai Tanács december elejére összehívott ülésén fogják a tagállamok elé terjeszteni.

A Financial Times által megszellőztetett tervezet szerint az EU a digitális szabályozásoktól kezdve a koronavírus elleni küzdelmen át a külkereskedelemig, egy sor területen szorgalmazza a korábbinál szorosabb együttműködést. A tervezet nagy teret szentel annak, hogy az EU és az Egyesült Államok közös erővel kellene fellépjenek Kína nemzetközi térnyerése ellen.

Az uniós vezetők azt remélik, hogy Joe Biden elnöksége alatt javulni fognak az Egyesült Államokkal való kapcsolatok. Donald Trump mandátuma alatt kiéleződtek az USA és az EU közti nézeteltérések, ami negatívan befolyásolta a gazdasági kapcsolatokat is. November elején az unió 4 milliárd dollár értékű vámot vetett ki a tengeren túlról érkező termékekre, válaszul arra, hogy az amerikai kormány jelentős összegű szubvencióban részesítette a Boeing repülőgépgyártó vállalatot.

Valdis Dombrovskis kereskedelmi kapcsolatokért felelős uniós biztos korábban azt nyilatkozta, hogy megtörtént az informális kapcsolatfelvétel Joe Biden kabinetje és az Európai Bizottság között. Az európai vezetők szeretnék, ha 2021 első felében EU-USA csúcstalálkozóra kerülne sor.

(Nyitókép: consilium.europa.eu)








EZT OLVASTA MÁR?

X