Hullámokat ver Demeter Szilárd gázkamrás írása – a kormány nem váltja le a PIM vezetőjét


-A A+

 

Beosztottainak egy része elhatárolódott tőle, az ellenzék pedig a leváltását követelte a gázkamrás publicisztikája miatt, de a kormány nem meneszti Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját.

Mint korábban beszámoltunk róla, a székelyudvarhelyi születésű kormánybiztos a publicisztikában arról írt, hogy „Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátja”, illetve azt is, hogy „Európa Soros György gázkamrája”. Demeter Szilárd egy nappal később visszavonta az írását, és törölte a Facebook-oldalát.

A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet 75 munkatársa a Facebookon jelentette be hétfpn, hogy elhatárolódnak a PIM főigazgatójának nyilatkozatától, annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától.

A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és...

Közzétette: PIM Barátok – 2020. november 30., hétfő

Mint írják, intézményük a magyar kultúra iránt elkötelezett és nem részese az aktuálpolitikai diskurzusnak. Mivel a múzeumi munkában kiemelten fontos a szakmai folytonosság, csak évek, évtizedek alatt lehet szert tenni arra a tudásra, amely a gyűjtemény szakszerű megőrzéséhez, feldolgozásához és bemutatásához kell, ezért a helyükön maradnak, és végezik feladatunkat, tették hozzá.

Az írás a zsidó közösségekben is kiverte a biztosítékot, az izraeli és az amerikai nagykövetség pedig szintén elítélte Demeter holokausztra tett utalásait. Civilek és közéleti szereplők, valamint a PIM korábbi és jelenlegi kutatói eközben több ezres petícióval, mások a Petőfi Irodalmi Múzeum előtti demonstrációval tiltakoztak a kormánybiztos gondolatmenete ellen.

Az ellenzéki pártok Demeter Szilárd lemondását követelték. Hétfő délután Varga Mihály pénzügyminiszter parlamenti felszólalásából kiderült, hogy a kormány nem meneszti a kormánybiztost. A tárcavezető emlékeztetett, hogy a PIM főigazgatója elismerte a hibáját, visszavonta, törölte írását.

(Címlapfotó: MTI)








EZT OLVASTA MÁR?

X