Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt választási csalás


-A A+

Donald Trump igazságügyi minisztere, William Barr szerint nem tártak fel olyan, széleskörű választási csalásra utaló bizonyítékokat, amely megváltoztatná a 2020-as amerikai elnökválasztás végeredményét.

Az amerikai igazságügyi minisztériumnak egyelőre nincsenek erről tanúskodó dokumentumai - közölte a tárcavezető. "Ezideáig nem láttunk csalást olyan nagyságrendben, ami más választási eredményhez vezethetett volna" - hangsúlyozta Barr.

Az igazságügyi miniszter elmondta azt is, hogy a szövetségi nyomozók kivizsgálták a panaszokat, de nem találtak bizonyítékot, amely alátámasztaná azokat az állításokat, miszerint széles körben követtek volna el csalásokat a november 3-i elnökválasztáson.

Barr novemberben utasítást adott a szövetségi nyomozó hatóságoknak, hogy járjanak utána a hiteles bejelentéseknek. Egyben figyelmeztette őket, hogy kerüljék "a képzelet szülte és túlzó állítások" kivizsgálását.

Donald Trump hivatalban lévő, republikánus párti elnök több államban is indított pereket, melyekben vitatta a voksolás eredményét választási szabálytalanságokra hivatkozva. A keresetek eddig nem jártak sikerrel.

Kedden Wisconsinban is hitelesítették Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt győzelmét. Ezt megelőzően Arizonában, Georgiában, Michiganben és Pennsylvaniában is hitelesítették a választási eredményeket, ami egy fontos formális lépés az elnökválasztást követően.

Az Egyesült Államokban az 538 tagú elektori testület választja meg az elnököt. A testület nem egy helyen ül össze, hanem tagjai tagállamonként tanácskoznak december 14-én. Biden az eddigi eredmények alapján 306 elektor támogatására számíthat, a győzelemhez 270 elektori szavazat szükséges.

(Címlapképen: William Barr | Fotó: Agerpres/EPA)
EZT OLVASTA MÁR?

X