Koronavírus: Magyarország további egy hónapig fenntartja a szigorú intézkedéseket


-A A+

További egy hónapig, vagyis január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a szigorú intézkedések hatálya Magyarországon – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs hétfői döntését közösségi oldalán.

A kormányfő kifejtette: este 8 és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom lesz. „Hogy szenteste tehetünk-e kivételt, amit mindannyian szeretnénk, azt majd csak december 21-én dönthetjük el, az akkori állapotok ismeretében" – közölte, hozzátéve: nem lesz kivétel december 31-én, vagyis a szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet megtartani.

Hangsúlyozta: a döntést konzultációk előzték meg járványügyi szakemberekkel, tudósokkal, akik egyöntetűen a szigorú intézkedések fenntartását javasolták. „Azt mondták, szigor kell, mert karácsony jövőre is lesz, most az a fontos, hogy mi is legyünk" - fogalmazott Orbán Viktor.

Megerősítette: a megoldás a vakcina, amely most már belátható távolságban van. Keddtől indul a regisztráció, amelyen keresztül mindenki jelentkezhet, aki be akarja oltatni magát. „Azért dolgozunk, hogy Magyarországon az elsők között juthassunk vakcinához" – hangoztatta a kormányfő. Elmondta: a kabinet mindenkivel tárgyal, ennek során pedig sem politikai, sem egymással versengő nagy nemzetközi cégek érdekeit nem veszi figyelembe. Csak az számít, hogy a magyarok minél gyorsabban és minél biztonságosabban juthassanak vakcinához – szögezte le.

 

Szólt a két hete zajló célzott tesztelésekről is, és közölte: a múlt héten Magyarország már a legtöbbet tesztelő országok közé tartozott. A miniszterelnök köszönetet mondott az orvosoknak, az ápolóknak és a pedagógusoknak a munkájukért, és mindenkit a járványügyi szabályok betartására kért. „Az ünnepek alatt is vigyázzunk egymásra, mert minden élet számít!" – zárta szavait Orbán Viktor.

(Nyitókép: Kutyát a tilalom ideje alatt is lehet sétáltatni a lakóhely 500 méteres körzetében | Fotó: MTI)
EZT OLVASTA MÁR?

X