Sokan nem vették még át szavazási levélcsomagukat


-A A+

A Nemzeti Választási Irodához (NVI) a külképviseletekről érkezett jelzések szerint sok az olyan, levélben szavazásra regisztrált választópolgár, aki még nem vette át a szavazási levélcsomagját – mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke egy keddi sajtóbeszélgetésen.

Az NVI elnöke emlékeztetett arra: a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak, ha felvetették magukat a választói névjegyzékbe. A levélben szavazók választhattak, hogy postán kérik a szavazási levélcsomagot, vagy külképviseleten személyesen kívánják átvenni.

Az NVI-nél több külképviselet is jelezte, hogy még sok az át nem vett szavazási levélcsomag. Úgy tűnik, az emberek elfelejtették, hogy regisztráltak, illetve, hogy hová kérték a levélcsomagjukat – mondta Pálffy Ilona.     Elképzelhető – tette hozzá –, hogy többen arra számítanak, a szavazás napján veszik át a szavazási levélcsomagot, és akkor le is adják. A szavazási levélcsomag átvételére azonban csak munkanapokon van lehetőség, péntek este a külképviseleteknek össze kell számolniuk az át nem vett szavazási levélcsomagokat, és jelenteniük kell, hány ilyen csomagról van szó. Ezt követően pedig már senki nem veheti át a szavazási levélcsomagját – magyarázta az NVI elnöke.

Megjegyezte: több országból, például Kanadából és Ausztráliából kaptak értesítést, hogy a választópolgárok még nem kapták meg a postán kért szavazási levélcsomagot. Ugyanakkor például Kanadából már a múlt héten, pénteken kaptak vissza szavazatot tartalmazó válaszborítékot, így nem tudja, mi lehet a késés oka – mondta Pálffy Ilona.








EZT OLVASTA MÁR?

X