Egy kalap alá vették Orbánt Pontával a washingtoni bírálatok?


-A A+

Bár nem nevezte meg őket, elemzők szerint egyértelműen Victor Ponta román és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt bírálta az Európai Politikai Elemző Központban tartott beszédében Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes.

Keményen támadta Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes csütörtökön azokat a közép-európai politikusokat, akik „éjjel a NATO 5. cikkelyével takarózva nyugodtan alszanak”, nappal pedig korlátozzák a sajtót és a civil társadalmat, oltalmuk alá veszik a korrupt parlamenti képviselőket és az illiberális államot építik.

Az amerikai diplomata nem nevezte meg ezeket a politikusokat, ám az Euobserver szerint egyértelműen Orbán Viktornak üzent. A HotNews és a Gândul szerint pedig Nuland a magyar miniszterelnök mellett Victor Ponta román kormányfőre is utalt. Ezt támasztja alá a román hírportál szerint, hogy az államtitkár-helyettes Kelet-Európa rákfenéjének nevezte a korrupciót és a demokratizálódás visszaesését.

A HotNews felidézi, hogy ezekben a napokban hatalmas korrupciós botrány körvonalazódik Romániában. A Microsoft-dosszié néven ismert ügyben kilenc volt miniszter ellen indítana eljárást az ügyészség, ám nagy részük esetében ehhez a parlamentnek is hozzá kell járnia, a törvényhozói testület pedig az ellenzék szerint halogatja a döntést.

Nuland egy washingtoni agytröszt, az Európai Politikai Elemző Központban (CEPA) csütörtökön beszélt arról, hogy Közép-Európai ismét az "értékeink" megvédéséért folytatott háború frontvonalában áll, és szerinte ezt a harcot kívül és belül is meg kell vívni. A hvg.hu által idézett Euobserver szerint nem mondta ki Orbán nevét, de utalt arra, hogy a magyar miniszterelnök bírálta az oroszok elleni uniós szankciókat.

Az amerikai államtitkár-helyettes utalt Orbán Viktor júliusi tusnádfürdői beszédére is, amelyben arról értekezett, hogy illiberális államot kíván építeni. Nuland szerint annak ellenére, hogy az európai vezetők hasznot húznak az uniós és a NATO-tagságból, úgy tűnik, egyesek közülük elfelejtették, hogy ezek az intézmények milyen értékeken alapulnak. "Azt kérdezem ezektől a vezetőktől, hogyan képesek a NATO 5. cikkelyével takarózva aludni éjszaka, miközben nappal az illiberális demokráciát építik, felkorbácsolják a nacionalizmust, korlátozzák a szabad sajtót, és démonizálják a civil társadalmat" - mondta a diplomata.

Az amerikai diplomata azt követően bírálta áttételesen a magyar kormányt, hogy szeptember 23-án Barack Obama amerikai elnök név szerint is említette Magyarországot azon államok között, amelyek megpróbálják megfélemlíteni a civil szervezeteket.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X