Bűnügyi statisztikákkal támadja a románokat a brit sajtó


-A A+

A nagy-britanniai börtönökben fogva tartott rabok egynyolcada külföldi állampolgár, a legtöbben közülük romániaiak – írja a Daily Mail a londoni igazságügyi minisztériumi adataira hivatkozva.

A statisztikák szerint a szigetországban élő külföldiek közül a románok, albánok és litvánok kerülnek leggyakrabban börtönbe. A romániaiak többségét csoportos, szervezett bolti lopás miatt ítélik el.

A 2013 októbere és 2014 márciusa közötti adatok szerint a 126 ezer román állampolgárból 760 került börtönbe, míg például a 617 ezer lengyel közül 573-an kerültek rácsok mögé. „Vagyis hatszor nagyobb az esélye annak, hogy egy román állampolgár bűncselekménybe keveredik, mint annak, hogy egy lengyel kerüljön bíróság elé" – állítja a brit tömeglap, összekapcsolva a jelenséget a brit munkaerőpiaci korlátozások 2014. január elsejei eltörlésével.

A portál idézte a Nagy-Britanniában bebörtönzött külföldiek bűncselekmények szerinti nemzetiségi megoszlását is. Eszerint az erőszakos bűncselekményt elkövetők listáját a lengyelek vezetik, a rablásét az írek, a drogkereskedését a vietnámiak, a többi kategóriában azoban a románok állnak az élen.

"Ezek az adatok választások közeledtével ismét meg fogják nyitni a vitát London és az Európai Unió között az emigrációs politikáról" – állapítja meg a cikk szerzője.








EZT OLVASTA MÁR?

X