Románia felől tömegesen érkezhetnek menekültek Magyarországra


-A A+

Ha Szlovénia és Ausztria lezárja a határait a menekültek előtt, Románia felől újra tömegek érkezhetnek Magyarországra – írta szerda este az Index.

A portál emlékeztet: Miro Cerar szlovén kormányfő kedden jelentette be, hogy országa kerítést épít a szlovén-horvát határra. E szerint Szlovénia készen akar állni arra a helyzetre, hogy ha az osztrákok teljes határzárása, vagy a menekültek átvételének drasztikus lassítása miatt kezelhetetlen mennyiségű menekült rekedne az országban.

Egy esetleges szlovén határzár megborítaná a menekültútvonalak eddigi nyugatra tolódását: a horvát-szlovén határ a tengerig ér. Ezért a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Törökországból és Görögországból Románia felé indulnak tovább a migránsok.

Az Index szerint nem jelent majd problémát, hogy a szerb-román határig eljussanak. Erre garanciát jelentenek azok a buszok, amelyek a szerbek a macedón határtól a magyarhoz, majd a horváthoz szállították a menekülteket.

A szervezett utaztatás mögött Zoran Milanović horvát miniszterelnök a szerbeket sejtette Akárki is a felelős, ha Szlovénia kitenné a megtelt táblát, ezekkel a buszokkal azonnal a szerb-román határhoz szállíthatják a menekülteket.

Romániából viszont csak Magyarországon át érhető el a schengeni-övezet, csak innen lehet gyorsan Nyugat- és Észak-Európába utazni. Ez a határ egyelőre nincs elkerítve, nincsenek tranzitzónák. A portál emlékeztet: román határzár újra Budapesten. Simicskó István honvédelmi miniszter néhány napja elmondta, gyorsan meg lehet az itteni kerítés is.

„A román szakaszon tehát megismétlődhet az, ami horvát határon történt. A túlterhelt hatóságok egyenesen Magyarországra szállíthatják a menekülteket, innen pedig mi tolnánk mindenkit Ausztria felé” – hangzik a közvetkeztetés.








EZT OLVASTA MÁR?

X