Egyhangúlag fogadta el zárónyilatkozatát a Magyar Diaszpóra Tanács


-A A+

A Magyar Diaszpóra Tanács sikeresnek ítéli a honosítást és az állampolgárság megállapítását, és bíznak benne, hogy a lehetőséggel minél többen élnek majd a jövőben. Többek között ezt tartalmazza a tanács V. ülésén, szerdán egyhangúlag elfogadott zárónyilatkozat, amelyet Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes ismertetett sajtótájékoztatón.

Semjén Zsolt elmondta: 60 ezer állampolgársági megállapítást végeztek el, és a közel 740 ezer esküt tevővel együtt, az év végére mintegy 800 ezer új magyar állampolgár lesz. A ciklus végére egymillió lesz azok száma, akik magyar állampolgárrá válnak - erősítette meg. 

A kormányfő helyettese kitért arra is, hogy a diaszpóra magyarsága üdvözölte a Kőrösi Csoma Sándor programot, amelynek keretében százan utaznak ki a kinti közösségek megerősítésére. Idén már 26 országban tevékenykednek ösztöndíjasok, és a programra egymilliárd forint áll rendelkezésre. Az új állomások között említette Görögországot, Törökországot, Ciprust és Új-Zélandot. 

A résztvevők, a zárónyilatkozat szerint, reményüket fejezték ki, hogy a program 2016-ban is folytatódik. 

Végét járja a nyugati dominanciára épülő világgazdasági rend, a nyugati katonai dominancia és a "demokráciaexport" - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács V. ülésén. A kormányfő előadásában arról beszélt, hogy egy világhatalmi, világgazdasági és világpolitikai átrendeződés "kellős közepén vagyunk", a Nyugat folyamatosan veszít befolyásából. A világgazdaság súlypontjának Keletre helyeződése nem átmeneti jelenség, a nyugati katonai dominancia szintén lezárulóban van, és "a demokráciaexportra, az emberi jogok exportjára épülő világpolitikai kurzusnak is a végén járunk" - fejtette ki. Hozzátette: Európát az amerikaiaknál is súlyosabb gondok gyötrik, az európai gazdaság továbbra is "elmeszesedett". Felhívta a figyelmet arra, hogy ha Közép-Európa nem lenne tagja az Európai Uniónak, a közösség gazdasága zsugorodna.
Magyarországról szólva ugyanakkor Orbán Viktor azt mondta: az ország megújítási kísérletének sikerességét ma már olyan "fényes tekintetű" helyeken sem illik kétségbe vonni, mint Brüsszel.

A tanács üdvözölte a diaszpórában fennmaradt magyar hagyatékokról és tárgyi örökségekről gondoskodást vállaló Mikes Kelemen program eredményeit. Semjén Zsolt jelezte: a programot idén digitalizálással, történeti kutatásokkal és életút interjúk készítésével egészítették ki, ennek keretében 10 ösztöndíjas érkezett a diaszpóra szervezeteihez.

A dokumentum alapján a tanács támogatja azt a döntést is a diaszpóráról összegyűlt tudás bemutatására Emigrációs és Diaszpóra Központ jöjjön létre, amely vállalja a diaszpóra gyűjtemények adatbázisban való feldolgozását, az ott élőkkel való kapcsolat erősítését, és állandó, valamint időszaki kiállításokon mutatja be a magyar emigráció történetét, a témában tudományos és ismeretterjesztő előadásokat, konferenciákat szervez. 

Támogatják továbbá a világban fellelhető magyar értékeket és emlékeket bemutató Julianus Program folytatását, és üdvözlik, hogy általa már több száz magyar emlék vált elérhetővé a Nemzeti Regiszteren. Arra biztatják a tagszervezeteket, hogy adatszolgáltatásukkal, saját gyűjtésükkel járuljanak hozzá a kataszter folyamatos bővítéséhez. 

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint a diszpóra tanács fontos szerepet játszik magyar államérdek szempontjából. A diaszpóra mára egységes és rendezett szervezet, amely nagy szolgálatot tesz Magyarországnak. Megrendítő az a hazafiasság, amivel kiálltak a magyarság mellett, amikor erre szükség volt - fogalmazott a kormányfő helyettese.

Utolsó pillanatban bekerült a ReConnect Hungary is

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hozzátette: kiegészült a dokumentum Reconnect Hungary program folytatásával. (A 2012-ben indított ReConnect Hungary program az izraeli, örmény és ír "birthright"- programokkal rokon. Célja, hogy egy kéthetes magyarországi program keretében azon, magyar felmenőkkel rendelkező észak-amerikai fiatalok, akik keresik vagy erősíteni szeretnék magyar identitásukat, megismerkedhessenek az anyaország társadalmi, kulturális és gazdasági életével.)  

Az ülésen, az államtitkár beszámolója szerint, kiemelték a résztvevők a kárpát-medencei szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor program jelentőségét is. Kitértek arra is: a történelmi egyházak kiemelkedő munkát végeznek a nemzeti identitás megtartásában.

A Magyar Diaszpóra Tanács résztvevőit este vendégül látja a Parlamentben a Kövér László, az Országgyűlés elnöke. 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X