Angelina Jolie görögországi menekülttáborba látogatott


-A A+

Egy görögországi menekülttáborba látogatott Angelina Jolie szerdán - tájékoztat az EuroNews

Az amerikai filmszínésznő az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagyköveteként az Európába igyekvők sanyarú sorsára akarta felhívni a figyelmet. A pireuszi lágerben hatalmas tömeg várta a hollywoodi sztárt, aki a tülekedés közepette alig tudott beülni az őt szállító autóba.

Egy szíriai férfi azt mondta, nagyon hálás neki, hogy eljött, és érdeklődött a helyzetükről. Egy afgán menekült hozzátette, ha megnyitják a határokat, és valamelyik európai ország befogadja őket, lesz jövőjük, addig azonban teljes bizonytalanságban tengetik a napjaikat.

A balkáni útvonalat, amelyen tavaly egymillióan jutottak be az Európai Unióba, egy hete zárták le. A határokat katonák őrzik. Tízezrek rekedtek átmeneti táborokban, embertelen körülmények között, köztük rengeteg kisgyerek.

Angelina Jolie látogatása a pireuszi kikötőben reményt adott annak a négyezer embernek, aki összezsúfolódott a táborban – jelentette a helyszínről az Euronews tudósítója, Panosz Kitszikopulosz. – A környéken 12 ezer menedékkérő várakozik, egész Görögországban 45 ezer. Csak Idomeniben 11 ezer embert regisztráltak. A görög kormány a terület kiürítésére készül, amit a helyi önkormányzatok is sürgetnek. Brüsszelben, a csütörtöki uniós csúcson pedig Athén várhatóan anyagi támogatást is kér európai partnereitől.
EZT OLVASTA MÁR?

X