Füstöt jelzett az EgyptAir gépéről a hibajelző berendezés


-A A+

A CNN szerint az ACARS adattovábbító rendszer szerint az érzékelő a pilótafülkéhez közeli mosdóból jelezett füstöt percekkel azelőtt, hogy a repülőgép eltűnt a földi radarokról - írta az MTI. Az AP hírügynökség szerint a berendezés több helyről is érzékelt füstöt. 

Az ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System) a repülés alatt folyamatosan küld adatokat a földi légiirányításnak a gép rendszereinek működéséről vagy meghibásodásáról. Az egyiptomi repülőről hibaüzenet érkezett a pilótafülke ablakának jégtelenítő berendezéséről, és egy másik füstjelző is működésbe lépett.

Szakértők szerint mindezek utalhatnak arra, hogy műszaki hiba okozhatta a Franciaországba gyártott Airbus-A320-as típusú utasszállító repülőgép katasztrófáját, de francia nyomozók kijelentették, hogy a füstjelzésekből nem lehet megállapítani, hogy mi okozta a tüzet. 

Bár pénteken az egyiptomi haditengerészet megtalálta a repülő néhány roncsdarabját, emberi testrészeket és néhány poggyászt a Földközi-tengerben 290 kilométerre északra Alexandria városától, ezek még nem elegendőek ahhoz, hogy ki lehessen deríteni, mi okozta a tragédiát. A gép feketedobozait még keresik: az egyiptomi haditengerészet mintegy 13 ezer négyzetkilométeres területet fésül át tüzetesen, de ha nincs eredmény, akkor kiterjesztheti a keresést.

Seríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter korábban úgy fogalmazott, hogy semmilyen lehetőséget nem zárnak ki, terrortámadásét sem, és utóbbinak nagyobb a valószínűsége, mint hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát.

Két nappal a tragédia után még egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett elkövetőként, és az utaslistán a nyomozók nem találtak terroristagyanús, vagy terrorszervezettel valószínűsíthetően kapcsolatban álló személyt.
EZT OLVASTA MÁR?

X