Legalább 84-en meghaltak a nizzai terrortámadásban


-A A+

Tömeges gázolás történt Nizzában, amit Francois Hollande francia elnök terrortámadásnak nyilvánított péntek hajnalban a francia nemzethez intézett beszédében. Legalább 84 ember vesztette élet, két romániai és egy magyar sérült is van. Cikkünk frissül.

  • Járókelők közé hajtott egy teherautó csütörtök este a franciaországi Nizzában, és 80 kilométeres óránkénti sebességgel haladva egy sétány két kilométeres szakaszán sok embert szándékosan elgázolt a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot néző tömegben.  
  • Az eddigi jelentések szerint több mint 84 ember vesztette életét, sokan megsebesültek, a jármű sofőrje állítólag belelőtt a tömegbe, majd a rendőrök lelőtték őt.
  • A hatóságok szerint terrorcselekményről van szó, a teherautóban fegyvereket találtak, de túszejtés nem volt. A francia elnök azonnal válságstábot hívott össze Párizsba.
  • Egy 31 éves, tunéziai származású, Nizzában élő férfi az elkövető
22:14

Franciaországban 26 ezer főt mozgósítanak a fokozott készültség fenntartásához a nizzai terrortámadás után - közölte Manuel Valls francia miniszterelnök. A tartalékosok mozgósításának az idejéről, folyamatáról és pontos számukról a francia csendőrség vezetősége dönt - közölte Manuel Valls kormányfő. A védelmi minisztérium szerint a több mint 200 ezer tartalékos egy részének a mozgósítása lehetővé tenné a francia erők számára, hogy egyszerre több műveletet hajtsanak végre.

19:58

A hivatásos sofőrként dolgozó Mohamed Lahouaiej Bouhlel erőszakos cselekmények miatt ismert volt a hatóságok előtt, de radikalizálódására nem figyeltek fel. A szomszédai "magányos, csendes" emberként írták le. Nem nézett ki mélyen vallásosnak, gyakran járt rövid nadrágban, szeretett táncolni, és szerette a nőket. Az egyik szomszédja megjegyezte azonban, hogy a fiatalember soha sem viszonozta a köszönésüket. Egy másik szomszéd "szép férfinak tartotta, aki sokszor alaposan megnézte az ő két lányát".

19:23

A nizzai gázolásos merénylet 84 halálos áldozata között tíz gyermek és kamaszkorú fiatal van - közölte pénteken Francois Molins párizsi főügyész. A halálos áldozatatok mellett 202 ember sérült meg, közülük 52-en vannak élet és halál között - közölte az ügy vizsgálatával megbízott főügyész. A hatóságok még vizsgálják a tunéziai származású, tartózkodási engedéllyel Franciaországban élő merénylő, a 31 éves Mohamed Lahouaiej Bouhlel indítékát, és azt, hogy volt-e kapcsolata bármely terrorista szervezethez.

18:03
Kórházban ápolnak 188 sérültet

A francia hatóságok legfrissebb összesítése szerint 188 embert ápolnak kórházban a nizzai támadás miatt. Közülük 48-an vannak intenzív osztályon – írja a Guardian. (origo)

17:06
Pánik a nizzai reptéren is

Péntek délben kiürítették a nizzai repteret egy gyanús csomag miatt, amely őrizetlenül hevert a futószalagon. A fokozott terrorkészültség miatt kiürítették a megérkezett poggyászokkal teli várótermet a nizzai reptéren, miután egy gyanús, őrizetlenül hagyott csomagot találtak a biztonságiak – írja az RT. (hirado.hu)

 

17:02

Sokkal több életet is kiolthatott volna a nizzai terrorista, ha egy bátor férfi nem ugrik fel teherautójának vezetőfülkéjébe, és nem kezd el dulakodni Mohamed Lahouaiej Bouhlellel. A két kilométeres gázolás további áldozatokat követelhetett volna, ha egy férfi nem ugrik be a terrorista mellé a teherautóra és nem szerzi meg a fegyverét – írja az Independent.  Miután az ismeretlen férfi felmászott a terrorista teherautójára, dulakodni kezdett Mohamed Lahouaiej Bouhlellel a vezetőfülkében, és végül sikerült megszereznie a fegyverét.

16:53
Hollande: 50 sebesült állapota kritikus

A francia elnök legfrissebb tájékoztatása szerint a nizzai merénylet sebesültjei közül 50-en kritikus állapotban vannak. Francois Hollande megerősítette, hogy 84 halálos áldozat van, és terrortámadásnak nevezte a nizzai akciót.

 

15:27
Sky News: tíz gyermek is van a halottak között

A Sky News szerint tíz gyermek van a halottak között. További ötven kiskorút a nizzai gyemekkórházban kellett ellátni, többen közülük válságos állapotban vannak.

 

15:10
Holttestek fekszenek a sétányon

Amíg a bűnügyi helyszínelők nem végeznek, a holttestek kék nejlonnal letakarva fekszenek a sétányon.

14:24

Előre megfontolt szándékkal követte el a teherautós mészárlást a nizzai támadást elkövető Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Pitiáner tolvaj létére nem került fel a franciák terrorfigyelő listáira. A Nice Martin információi alapján a 31 éves férfi előre megfontolt szándékkal gyilkolt – írja az Independent a francia rendőrség jelentései alapján. (hirado.hu)

13:54
A merénylő szomszédai: "magányos és csendes volt"

Az AFP hírügynökség a csütörtök esti nizzai kamionos merénylet elkövetőjének szomszédainál kérdezősködött az illető személyiségéről. A szomszédok elmondása szerint a férfi magányos és csendes volt. Mindig a közelben parkolt le kisteherautójával, amivel dolgozott, de kerékpárját is gyakran látták nála.

Az egyik lakó szerint Mohamed Lahouaiej-Bouhlel nem tűnt vallásosnak, sokszor hordott rövidnadrágot és munkavédelmi cipőt. Közvetlen szomszédja, Alexia arról beszélt, mindössze egyszer beszélt vele, amikor a férfi elrontotta a kapukódot. A felső szinten élő család elmondása szerint a merénylő sosem köszönt vissza nekik. Az utcában lakó Anan úgy fogalmazott, számára gyanúsnak tűnt a “férfi, aki túl sokat csodálta két lányát”. (24.hu)

13:39
Számos muzulmán is lehetett a nizzai támadás áldozatai között

Maryam Violet iráni újságírói a Guardiannak elmondta, számos muszlim áldozata lehet a merényletnek, ugyanis sok áldozat fején sálat látott és jó páran arabul beszéltek.

A Francia Muszlim Tanács barbár támadásnak nevezte az atrocitást. Franciaországot újfent rendkívül erélyes terrortámadás érte. A gyűlöletes terrorcselekmény országunk nemzeti ünnepén történt, a napon, mely a szabadságot, egyenlőséget, testvériséget ünnepli – írták közleményükben, melynek végén megkértek minden muszlimot, imádkozzanak pénteken a barbár támadás áldozatainak emlékére.

Christian Estrosi, Nizza polgármestere segítséget kért Franciaország vallási közösségeitől. Imámokkal, papokkal, rabbikkal dolgozunk majd együtt, akik segítenek az áldozatoknak és családjaiknak begyógyítani a sebeiket (24.hu)

13:22
Így lőtte agyon a nizzai terroristát a rendőrség

A Sky News felvételt közölt arról, hogy a már megállt teherautót körülveszik a francia kommandósok, majd számtalan lövést adnak le rá. A volán mögött ülő 31 éves tunéziai férfi egy pisztollyal tüzelt a rendőrökre, majd a tűzpárbajban meghalt. Később kiderült, a teherautóban rengeteg gránátot, robbanószert és fegyvert is találtak. (atv.hu)


13:07
Orbán: megdöbbentő és elfogadhatatlan

A magyar miniszterelnök szerint megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami az előző éjjel Nizzában történt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, aki elmondta: Orbán Viktor a terrorcselekmény miatt táviratban fejezte ki részvétét Francois Hollande francia köztársasági elnöknek.

“A magyar emberek és a magam nevében ezúton szeretném kifejezni részvétemet és együttérzésemet Önnek, a francia népnek és az elhunytak hozzátartozóinak. Gondolatban Önökkel vagyunk ezekben a nehéz órákban” – írta Orbán Viktor a francia államfőnek.

12:32
Belgium megtartja nemzeti ünnepét

A 84 halálos áldozatot követelő támadást után a belga belügyminisztérium szóvivőjének információi szerint Brüsszel értékelte a helyzetet, és megerősített biztonsági intézkedésekkel készül a július 21-i nemzeti ünnepre.

Jan Jambon belga belügyminiszter az RTBF belga közszolgálati televíziónak nyilatkozva kijelentette, a nemzeti ünnep programjait nem mondják le, minden aznapi esemény a biztonsági erők teljes felügyelete alatt zajlik majd. “Nem fogjuk az életmódunkat a terroristák naptárához igazítani” – jelentette ki. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X