Elbukott a katonai puccskísérlet Törökországban


-A A+

A török vezetés meghiúsította a puccskísérletet, közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök az isztambuli repülőtéren. Szombat hajnalban ugyanakkor ankarai források szerint a puccsisták folytatták a török parlament ellen a levegőből indított támadásokat. Legalább 194 halott van, és több mint 1500 embert vettek őrizetbe. A szombat reggelig történt eseményeket itt foglaltuk össze. Cikkünk frissül.

  • Sikertelen államcsínyt hajtottak végre Törökországban szombatra virradóra.
  • A török hadsereg egy része péntek este bejelentette, hogy átvette a hatalmat. Kijárási tilalmat és katonai igazgatást rendeltek el az ország teljes területén.
  • Katonai ostrom alá vettek több fontos épületet, bombatalálat érte a török parlamentet is.
  • Recep Tayyip Erdogan államfő szombat reggel Isztambulban kijelentette, hogy meghiúsították a katonai puccskísérletet.
  • Egy vezető török tisztviselő azt közölte, hogy már a kormányhoz hű erők uralják a török hadsereg főparancsnokságát, kis lázadó csoportok még ellenállnak.
  • Az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint eddig több mint 1500 katonát tartóztattak le a puccsal összefüggésben. Emellett a hadsereg öt tábornokát és 29 ezredesét váltották le. A
  • A hatalomátvételi kísérlet alatt legalább 194-en meghaltak, sokan közülük civilek, 1154 személy megsebesült.
10:20

Egyiptom megakadályozta szombaton, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatot fogadjon el a törökországi puccskísérlet elítélésére.

Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint az Egyesült Államok illetékesei konzultáltak Ankarával, s helyi idő szerint péntek este - amikor még "cseppfolyós" volt a törökországi helyzet - olyan javaslattal álltak elő, amely "a Törökországban demokratikusan megválasztott kormány tiszteletben tartását" követelte volna. Egyiptom képviselője azonban ellenezte egy ilyen dokumentum elfogadását.

09:07

A török kormánynak nem szabad tovább korlátoznia a demokratikus alapjogokat a meghiúsult puccskísérlet nyomán – figyelmeztetett az Európai Unió digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosa.

Günther Oettinger a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak azt mondta, hogy ha Recep Tayyip Erdoğan az utóbbi napok történéseire az alapvető jogok további megnyirbálásával reagál, azzal a török elnök csak eltávolodik az Európai Unió és a NATO által képviselt értékektől.

21:47

Sikerült megakadályozni a katonai puccsot, nincs olyan terület Törökországban, amelyet ne a kormány ellenőrizne - közölte a török védelmi miniszter szombat este.  Fikri Isik ugyanakkor újságíróknak hangsúlyozta: azt még korai lenne kijelenteni, hogy sikerült teljesen elhárítani az államcsíny veszélyét. A miniszter ezért arra kérte a kormány támogatóit, hogy maradjanak az utcákon.

 

18:51
Rendkívül ülést tart az ankarai parlament

Rendkívüli ülést tartanak a puccskísérlet során súlyos károkat szenvedett török parlamentben szombat délután Ankarában. Az ülés megnyitásakor a képviselők egy perces néma csönddel adóztak az éjszakai összecsapások áldozatai emlékének.

Az ülésterembe bevonuló Binali Yildirim török kormányfőt tapsviharral fogadták a képviselők. A miniszterelnök beszédében kijelentette: minden párt nemet mondott az államcsínyre, a parlamenti együttműködés új kezdete nyílt meg. (24.hu)

17:29
Közel háromezer bírótól szabadultak meg

Csaknem 3000 bírót távolítottak el tisztségéből - jelentette szombaton az Anadolu török állami hírügynökség. Az NTV hírtelevízió szerint a bírákat Törökország egyik legmagasabb szintű igazságügyi hatósága, a bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) menesztette. Az Anadolu szerint egyidejűleg a HSYK öt tagjának is távoznia kellett. Az indoklás szerint a felmentett bírák ellen vizsgálat indult.

Ugyanakkor a török rendőrség mintegy 100 katonát vett őrizetbe az ország délkeleti részében lévő Diyarbakır légi támaszponton a nap folyamán. A bázis tavaly óta az egyik fő központja a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezet ellen folytatott légi hadműveleteknek. Egy szemtanú arról számolt be, hogy szombaton egyetlen repülőgép sem szállt fel vagy le a támaszponton. Értesülések szerint néhány őrizetbe vétel történt más katonai támaszpontokon is, a túlnyomórészt kurdok lakta délkeleti Sanliurfa, Hakkari és Bingol tartományokban. (MTI)

16:48
Nőtt a halottak és sebesültek száma

A puccskísérlet halálos áldozatainak száma 194, 1154-en megsebesültek. A puccs politikai következménye lehet, hogy Törökország tovább halad az elnöki rendszer bevezetése felé. (MTI)

14:31
Görögországban kértek menedéket a puccsisták

Görögország északi részén szállt le egy török katonai helikopter szombat délelőtt. A görög belügyminisztérium tájékoztatása szerint a gépen utazó nyolc embert őrizetbe vették. Valamennyien politikai menedékjogot kértek, heten katonák, egyikük civil, akik a görög állami televízió szerint részt vettek a péntek éjszakai katonai puccskísérletben.

A török külügyminisztérium már kérte a görök hatóságuktól kiadatásukat. Görögország és Törökország viszonya hagyományosan feszült.

12:20
Halálbüntetést is kilátásba helyeztek

A török államfő hivatala a szombatra virradó éjjel elbukott puccskísérlet után arra kérte Erdogan támogatóit, hogy vonuljanak este az utcákra. A Twitteren azt írták, bármikor sor kerülhet újabb hatalomátvételi próbálkozásra. A török kormánypárt elnökhelyettese közölte: megfontolják, hogy visszaállítsák a halálbüntetést a puccsban résztvevőkkel szemben. Rögtön a közleménye után Törökországban a legnépszerűbb hashtag lett a Twitteren a #Idamistiyorum, ami annyit tesz, hogy „halálbüntetést követelek”. Több mint 23 ezer bejegyzésben bukkant fel. (24.hu)

11:20

Klaus Johannis államfő a demokrácia és a török nép által választott intézmények tiszteletben tartását sürgette szombaton a törökországi puccskísérletre reagálva. Az elnöki hivatal közleménye rámutat: Törökország stratégiai partnere Romániának, szövetségese a NATO-ban, stabilitása pedig fontos mind a térség, mind Európa, mind a nemzetközi biztonság szempontjából. Iohannis kifejezte reményét, hogy Törökországban mielőbb sikerül helyreállítani a közrendet.

Az ázsiai és európai állam- és kormányfők informális találkozóján tartózkodó Dacian Cioloș miniszterelnök Facebook-bejegyzésben reagált a történtekre, leszögezve: Törökországban nincs más megoldás, mint a jogállamisághoz és alkotmányos rendhez való visszatérés. Az Ulánbátorban tárgyaló többi európai vezetővel együtt elítéltek minden demokratikusan választott intézmény elleni erőszakot - írta Ciolos, Törökországot Románia és az EU kulcsfontosságú partnerének nevezve.

11:13
Ankarában nyugalom van

Szombat reggelre visszatért a nyugalom Ankarába az éjszakai puccskísérlet után - számolt be a helyszínről az al-Dzsazíra pánarab hírtévé tudósítója. Elmondása szerint a török főváros fölött még a légierő gépei járőröznek, de harcok zaját már több órája nem hallani. A dohai központú hírtévé honlapján arról számolt be, hogy a puccsisták már csak az ország néhány pontján tartják magukat. (MTI)

10:38
Nincsenek romániai áldozatok

A bukaresti külügy szombat reggeli közleménye szerint nincsenek román állampolgárok a törökörszági puccskísérlet halálos áldozatai és sérültjei között.

10:32
Az emigráns hitszónok is elítélte

Élesen elítélte a törökországi puccskísérletet közleményében az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónok, Fethullah Gülen. Azt írta: az elmúlt ötven évben mindig is szenvedett a számtalan államcsínytől, és határozottan cáfolta, hogy bármilyen kapcsolat fűzné a tegnap esti katonai hatalomátvételi kísérlethez. Korábban Recep Tayyip Erdogan államfő az 1999 óta az Egyesült Államokban élő hitszónokot vádolta azzal, hogy ő puccsisták felbujtója. (MTI)

10:26
Nőtt az áldozatok száma

A péntek éjszakai török puccskísérlet halálos áldozatainak száma 90-re nőtt, 1154-en megsebesültek - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség szombaton Twitter-oldalán. (origo)

09:34
Több mint 1500 katonát tartóztattak le

Már a kormányhoz hű erők uralják a török hadsereg főparancsnokságát. Ezt egy vezető török tisztviselő mondta szombat reggel, de hozzátette, hogy a "kis lázadó csoportok" még ellenállnak. Arról is tájékoztatott, hogy a lázadók kezén vannak helikopterek, de vadászgépeik nincsenek.

Közben az ITV hírtelevízió szerint szombat reggelig több mint 1500 katonát tartóztattak le a puccsal összefüggésben. Emellett a hadsereg öt tábornokát és 29 ezredesét leváltottak a belügyminiszter utasítására. (Faktor.hu)

09:15
Tizenhat puccsistát megöltek

A török rendőrfőnök azt közölte, hogy 16 puccsistát megöltek összecsapásokban a hadsereg főhadiszállásán, 250 embert pedig őrizetbe vettek. A rendőrfőnök szerint még folynak a harcok, de lassan végükhöz közelednek. (origo)












EZT OLVASTA MÁR?

X