Aktívabb lesz Törökország a szíriai konfliktus rendezésében


-A A+

Törökország a következő fél évben aktívabb szerepre törekszik majd a szíriai konfliktus rendezésében - mondta szombaton újságíróknak Binali Yıldırım török miniszterelnök.

Yıldırım arról is beszélt, szeretnék megakadályozni, hogy az ország az etnikai vonalak mentén darabjaira essen szét. Szíria északi részén ugyanis a kurd milíciák hatékonyan vették fel a harcot az Iszlám Állammal, és az Aszad-rezsim ellen küzdő arab csoportokkal is szembeszállnak - gyakorlatilag autonómiát vívtak ki maguknak a török határ mentén. Törökország attól tart, hogy megerősödésük a törökországi kurd szeparatistákat is felbátorítja.

Yıldırım szerint viszont szó sem lehet arról, hogy ismét párbeszéd kezdődjön a törökországi autonómiáért küzdő kurd lázadókkal. Nem lesz új békefolyamat. Terrorszervezetekkel nem állunk szóba - szögezte le a török miniszterelnök.

Pénteken szíriai kurd fegyveresek állásait támadta a damaszkuszi kormány légiereje Haszakánál. Yıldırım arról beszélt, hogy a szíriai kormányerők légicsapásai azt jelentik, hogy szerintük is fenyegetést jelentenek a kurdok. Korábban egy szíriai kormánytisztviselő is úgy nyilatkozott, hogy a haszakai légi támadás üzenet volt a kurdoknak, hogy tegyenek le területi követeléseikről, amelyek sértik Szíria szuverenitását.

Az esetleges szíriai politikai átmenettel kapcsolatban a török álláspont eddig következetesen az volt, hogy Bassár el-Aszadnak távoznia kell a hatalomból. Yıldırım most úgy fogalmazott, hogy az átmenetben lehet szerepe Aszadnak, de Szíria jövőjében nincs keresnivalója.

Az USA stratégiai partner

Binali Yıldırım az Egyesült Államokra és Fethullah Gülenre is kitért, akit a török kormány a júliusi puccskísérlet fő felelősének tekint. A miniszterelnök szerint Amerikának fel kellene gyorsítania Gülen kiadását. Az önkéntes száműzetésben élő, 75 éves hitszónok viszont tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez. Az USA álláspontja az, hogy akkor adják ki Gülent, ha Törökország bizonyítékokkal támasztja alá a vele szembeni vádjait.

Yıldırım Törökország és az Egyesült Államok kapcsolatáról azt mondta, hogy lehetnek hűvösebb és szívélyesebb időszakok két ország diplomáciájában, de az USA nem ellenségük, hanem stratégiai partnerük.








EZT OLVASTA MÁR?

X