Több mint 12 ezer török rendőrt függesztettek fel állásából


-A A+

Felfüggesztettek állásából 12 801 rendőrt kedden Törökországban a július 15-ei puccskísérletet követő tisztogatások keretében - közölte a török országos rendőr-főkapitányság.

Az érintettek állítólag kapcsolatban vannak az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok hálózatával, amelyet Ankara az összeesküvésért felelőssé tesz, terrorszervezetként kezel.

A most felfüggesztettek közül 2523-an rendőrfőnökök. Azok, akiket az eljárás folyamán bűnösnek találnak, soha többé nem dolgozhatnak rendőrként. A török rendőrség körülbelül 250 ezer emberből áll.

A tömeges felfüggesztésre egy nappal azután került sor, hogy a kormány hétfőn újabb kilencven nappal meghosszabbította a július 20-án bevezetett rendkívüli állapotot. Ezzel párhuzamosan a belügyminisztériumtól 37 embert bocsátottak el. Az elmúlt két és fél hónapban körülbelül 100 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából, és nagyjából 32 ezret tartóztattak le.

Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt héten azt mondta, hogy a rendkívüli helyzet fenntartása Törökország hasznára válik, mert több időre van szükség a terrorista csoportok fenyegetésének megszüntetéséhez. Jogvédő szervezetek szerint Erdogan ürügyként arra használja a puccskísérletet, hogy az elhallgattassa a másként gondolkodókat, valamint fokozza fellépését a szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet támogatói ellen.








EZT OLVASTA MÁR?

X