Belga vízum jár az aleppói menedékkérőknek


-A A+

Egy belga bíróság döntése értelmében a hatóságoknak meg kell adniuk a vízumot annak a szíriai családnak, amelynek tagjai Aleppóból legális úton szeretnének eljutni Belgiumba, hogy ott menedékkérelmet nyújthassanak be. A menekültügyi és migrációs államtitkár szerint félő, hogy az ítélet „emberek ezrei előtt nyithatná meg a kaput” az országba - jelentette a helyi média csütörtökön.

Elsőfokú ítéletében a törvényszék szerdán kimondta, hogy az államnak a további késedelem minden egyes napja után 4000 eurót kell kifizetnie a négytagú családnak a vízum megadásáig – írta a Le Soir című belga napilap.

A jelenleg az ostromlott szíriai városban tartózkodó család a veszélyes tengeri átkelés megkockáztatása nélkül szeretne eljutni Belgiumba, ahol – Francken szerint – megérkezésükkor menedékkérelmét nyújtanának be. A szírek egy namuri családnál laknának, amelynek tagjai már jelezték, hogy fogadják őket.

A menekültügyi és migrációs államtitkár „őrültségnek” nevezte a döntést, és bejelentette, hogy fellebbezni fognak. „Ha lehetővé tesszük, hogy az emberek vízummal jöjjenek Belgiumba abból a célból, hogy menedékkérelmet adjanak be, akkor az egész rendszer összeomlik” – mondta. A hatályos belga törvények értelmében csak azok nyújthatnak be menekültügyi kérelmet, akik az ország területén tartózkodnak.

„A beutazás egyetlen törvényes módjához vízumra van szükség. Ennek az akadályozása az embercsempészek malmára hajtja a vizet” – vélekedett Mieke Van den Broeck, a szíriai család belga ügyvédje. „Hihetetlen, hogy (az államtitkár) inkább a kártérítés megfizetését választja, mintsem segítene egy veszélyben lévő családnak” – tette hozzá.
EZT OLVASTA MÁR?

X