Igord Dodon visszavonja Traian Băsescu moldovai állampolgárságát


-A A+

Igor Dodon, Moldova megválasztott elnöke egy szerda esti moldovai televíziós műsorban kijelentette: beiktatása után azonnal kezdeményezi Traian Băsescu volt román elnök és felesége moldovai állampolgárságának visszavonását - közölte az Agerpres hírügynökség csütörtökön.

A Moszkva-barát szocialista politikus november 13-án nyerte meg a moldovai elnökválasztást, beiktatása december 23-án lesz. Traian Băsescu és felesége a választási kampányban, november 3-án tette le Chișinăuban a moldovai állampolgársági esküt. A gesztussal Igor Dodon ellenjelöltjének, a Moldova Bukaresthez és az Európai Unióhoz való közeledését szorgalmazó Maria Sandunak a választási esélyeit próbálta növelni.

Igor Dodon szerdán kijelentette: a moldovai hatóságok Traian Băsescu esetében nem tartották be az állampolgárság megadásának a procedúráját. Erre épül majd az állampolgárság megvonását kezdeményező beadvány. "Ha Băsescu a Moldovai Köztársaság állampolgára akar lenni, törvényesen kell az állampolgárságot megszereznie, úgy, ahogy az jár" - idézte az Agerpres a megválasztott államfő szavait.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöki tisztségét betöltő Traian Băsescu számít Romániában a Moldovával való egyesülés leghangosabb szószólójának. A PMP a szavazatok öt százalékát szerezte meg a vasárnap tartott parlamenti választásokon. Băsescu még elnöki mandátuma idején többször kijelentette: a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozás után Romániának a legfontosabb célja a Moldovával való egyesülés kell legyen.








EZT OLVASTA MÁR?

X