Megfosztották a moldovai állampolgárságától Traian Băsescut


-A A+

A Moldovai Köztársaság elnöke megfosztotta Traian Băsescu volt román államfőt a moldovai állampolgárságától. Az erről szóló rendeletet Igor Dodon kedden írta alá. A román politikus felesége, Maria Băsescu megőrozizhette moldovai állampolgárságát.

Traian Băsescu a sajtóból tudta meg, hogy megvonták tőle moldovai állampolgárságát - nyilatkozta az Agerpresnek. A volt államfő szerint ez a döntés azt bizonyítja, hogy Igor Dodon, a Moldovai Köztársaság elnöke fél tőle.

„A sajtóból tudtam meg, nem értesített senki. (...) Mi mást gondolhatnék, mint hogy egy Moszkva-párti elnök visszavonja egy moldovai köztársaságbeli állampolgár állampolgárságát, csak azért, mert az nem úgy gondolkodik, mint ő. Én soha nem fogok tudni egy bolsevik módjára gondolkodni” - fogalmazott Băsescu.

Románia volt államelnöke azt fontolgatja, hogy a bíróságon megtámadni Igor Dodon rendeletét, de tisztában van vele, hogy a szomszédos ország alkotmánya nagyon kiterjedt hatáskörrel ruházza fel az államfőt, tehát nem valószínű, hogy az igazságszolgáltatás tenni tud valamit ez ügyben. „Az viszont biztos, hogy Dodon fél, erre vall a döntése: fél Băsescutól” - véli a volt elnök. 








EZT OLVASTA MÁR?

X