Kanyaróhelyzet Magyarországon: már 11 megyéből jelentettek megbetegedést


-A A+

13 embernél a laboratóriumi vizsgálat igazolta is a betegséget az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosának tájékoztatása szerint.

Oroszi Beatrix elmondta, az ország tizenegy megyéjéből jelentettek kanyarógyanús eseteket, minden megyében egy, maximum két betegséggyanút, tehát ezek szórványos esetek. Közvetlen járványveszély nincs, behurcolt esetek azonban előfordulnak

Országosan megerősítették a kanyarófigyelő szolgálatot, és az országos tisztifőorvos körlevélben tájékoztatta az egészségügyi intézményeket az ilyenkor szükséges intézkedések megtételére.

Azonosították azt a 39 éves román állampolgárt, akitől feltételezhetően a fertőzés kiindult a makói kórházban. Tőle utólag vett vérminta igazolta a kanyarót, a román beteg nem volt oltva a betegség ellen.

A makói kórházban a betegség jelentkezésétől kezdve azonnal intézkedési tervet vezettek be, és megkezdődött az ott dolgozók és ápoltak (és családtagjaik) járványügyi megfigyelése, valamint március 6-án az oltások beadása, de február 27-e óta a makói kórházban új megbetegedést nem tapasztaltak.

Magyarországon kívül nyolc európai országában alakult ki kisebb-nagyobb kanyarójárvány. 








EZT OLVASTA MÁR?

X