CEU-botrány: Washingtont aggasztja a magyarországi törvénymódosítás


-A A+

Az amerikai külügyminisztérium azt ajánlja a magyar kormánynak, hogy ne hozzon olyan jogszabályt, amely veszélyeztetné a Közép-európai Egyetem (CEU) működését - derült ki Mark Toner szóvivő pénteki közleményéből.

"Az Egyesült Államokat aggasztja az a március 28-án Magyarország kormánya által kezdeményezett törvényhozási javaslat, amely új, célzott és terhes szabályozási előírásokat ró a külföldi egyetemekre. Ha elfogadják, a változások hátrányosan fogják érinteni a CEU-t, és ahhoz vezethetnek, hogy bezárják Budapesten" - írta a szóvivő.

Az amerikai külügyminisztérium emlékeztet arra, hogy a CEU az első akadémiai intézmény, amelyet akkreditáltak az Egyesült Államokban és Magyarországon, és amelynek oktatói és diákjai több mint száz országból származnak. Tudományos kiválósága és a független, kritikus gondolkodás való sokszoros hozzájárulása révén megerősítette Magyarország befolyását és vezető szerepét a térségben - olvasható a közleményben.

A washingtoni minisztérium felszólította a magyar kormányt, hogy "kerüljön el minden törvénykezési lépést, amely veszélyeztetné a Közép-európai Egyetem működését és függetlenségét" - írta a közleményében Mark Toner szóvivő.

Nobel-díjasok tiltakoznak. Több mint 150 jeles európai és amerikai tudós írta alá az intézményt támogató nyílt levelet, köztük 14 Nobel-díjas. A tudósok "a lehető leghatározottabban" azt kérik, hogy a kormány vonja vissza a törvénymódosító javaslatot - tudatták. A közlés szerint az aláírók kifejezik nagyrabecsülésüket a CEU iránt, és hangsúlyozzák, hogy eredményes együttműködések során rengeteget tanultak az intézmény kutatóitól. Meggyőződésük, hogy a CEU jelenléte és együttműködése a régióbeli más felsőoktatási és kutatási intézményekkel elengedhetetlen feltétele az ország sikerének - olvasható a közleményben.

Budapest reagált

A magyar kormány szerint tévedéseken alapuló sajtóközleményt adott ki az Egyesült Államok külügyminisztériuma. A kormany.hu oldalon megjelent közleményben Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy fogalmazott, a magyar kormány "meglepetten tapasztalja" az amerikai külügyi közleményt.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarország szuverén ország, amely a kölcsönös tisztelet, a jó szándék és a megegyezésre törekvés jegyében alakítja a külkapcsolatait. A kormány szándékai szerint Magyarországon csak olyan, nem európai uniós államhoz tartozó egyetemek működhetnek, amelyekről Magyarország államközi szerződést kötött az érintett állammal. Ennek megfelelően a kormány készen áll arra, hogy tárgyalásokat folytasson az Egyesült Államok kormányával "Soros György Magyarországon működő egyeteméről" - olvasható a közleményben.
EZT OLVASTA MÁR?

X