Amerika lecsapott Szíriára, Putyint felháborította Trump rakétatámadása (percről percre)


-A A+

Az Egyesült Államok masszív rakétatámadást intézett manőverező robotrepülőgépekkel péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják. A támadásról előzetesen tájékoztatták Oroszországot is, Moszkva a támadást követően az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összeülését követelte. Homsz tartomány kormányzója szerint halálos áldozatai is vannak a légicsapásnak. Percről percre.

 

09:58

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) pénteki rendkívüli ülésén Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet leszögezte: az Egyesült Államok "kész további cselekvésre" Szíriában.

A Szíria ügyében összehívott rendkívüli tanácskozáson Nikki Haley hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak az idlíbi gáztámadás után, csütörtökről péntekre virradóra Szíriára mért légicsapásai "teljes mértékben" igazoltak voltak. Az amerikai nagykövet álláspontja szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök azért követte el a vegyifegyver-támadást, "mert azt hitte, megúszhatja". Hozzátette: Aszad "tudta, hogy Oroszország támogatja". Nikki Haley leszögezte: "ez azonban a múlt éjjel megváltozott".

19:44
Összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Ha Moszkva megszavazta volna a korábbi hét ENSZ-határozatot, akkor Bassár el-Aszad szíriai elnöknek már korábban nemzetközi szankciókkal kellett volna szembenéznie – hangoztatta Matthew Rycroft brit ENSZ-nagykövet pénteken, a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén, amelyet az éjszakai amerikai légitámadás miatt hívtak össze New Yorkban, az ENSZ székházában.

A tanácskozást megnyitó beszédében az ENSZ politikai ügyekért felelős igazgatója, Jeffrey Feltman – utalva a péntekre virradóra végrehajtott amerikai légicsapásokra – leszögezte, hogy az azonnali közvetlen akcióra éppen a szíriai nép védelme érdekében van szükség, ám hozzátette, hogy ennek „az ENSZ elvei szerint és a nemzetközi jog alapján kell megtörténnie”. Feltman szerint a civil lakosságot „nem lehet megvédeni, ha a kormányzat és az ellenzék is büntetés nélkül cselekedhet és ha a szíriai kormánynak továbbra is megengedik, hogy a saját népe rovására megsértse az emberi jogokat”. (MTI)

19:18
Medvegyev a Facebookon reagált

Donald Trump amerikai elnök megmutatta, hogy kész akár az Oroszországgal való harci összeütközés határán is küzdeni a damaszkuszi kormánnyal – írta pénteki Facebook-bejegyzésében Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

Medvegyev szerint a Trump-kormány ahelyett, hogy a közös harcra törekedne a fő ellenség, az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, ahogyan azt meghirdette, „bebizonyította, hogy vehemens küzdelmet folytat majd Szíria törvényes kormánya ellen”. Mint írta, az új amerikai vezetés ezt a nemzetközi jog normáival ellentétesen, az ENSZ jóváhagyása nélkül, valamint az amerikai belső eljárások megszegésével teszi, amelyek előírják számára, hogy előzetesen értesítse a kongresszust, ha olyan katonai műveletre szánja el magát, amely nem áll összefüggésben az Egyesült Államok ellen elkövetett támadással. (MTI)

16:38
Merkel: elfogadható az amerikai légitámadás, de…

Elfogadható lépés volt amerikai részről a Szíriában pénteken végrehajtott légitámadás, de továbbra is a közel-keleti arab országban dúló polgárháború békés rendezésére kell törekedni – jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

Merkel sajtónyilatkozatában ismertette: péntek reggel telefonon beszélt Francois Hollande francia államfővel és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel a „korlátozott és célzott” légicsapásról. Mindhárman egyetértenek abban, hogy a történtekért Bassár el-Aszad szíriai elnök felelős. A háborús bűncselekmények dimenziójára, az emberi szenvedés mértékére és az ENSZ Biztonsági Tanácsa elleni „blokádra” tekintettel a támadás elfogadható, de arra is rámutat, hogy minden eddiginél nagyobb erővel kell törekedni a politikai rendezésre – mondta Angela Merkel.

Washington előre értesítette Berlint a készülő támadásról, James Mattis amerikai védelmi miniszter személyesen tájékoztatta német kollegáját, Ursula von Leyent a tervezett akcióról. (MTI)

13:45

Provokációnak minősítette a Szíria elleni amerikai légicsapást pénteken Taskentben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, egyben kifejezve reményét, hogy az nem okoz helyrehozhatatlan kárt Oroszország és az Egyesült Államok viszonyában.

Lavrov határozottan elítélte a támadást, és miként korábban Vlagyimir Putyin nevében a Kreml szóvivője, ő is agressziónak nevezte. Kijelentette, Moszkva magyarázatot fog követelni Washingtontól a történtek miatt. A támadás az Irak elleni 2003-as nyugati támadásra emlékezteti. Elmondta, nincs tudomása arról, hogy orosz katonák sérültek volna meg a támadásban.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Moszkva felfüggeszti a szíriai légtérben bekövetkező incidensek kiküszöbölését és a légi bevetések biztonságának szavatolását célzó orosz-amerikai memorandum hatályát. Oroszország emellett kérte, hogy az incidens miatt hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését.

12:51
Az Európai Tanács elnöke üdvözölte az amerikai légicsapásokat

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke üdvözölte pénteken a Szíriában végrehajtott amerikai légicsapásokat, mondván, hogy azok "kellő határozottságot" mutattak a "barbár vegyifegyver-támadásokra" válaszul, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják. "Az Európai Unió együtt fog működni az Egyesült Államokkal a szíriai brutalitás felszámolásán" - írta Tusk a Twitteren.

Ausztrália, Franciaország, Lengyelország, Törökország, Szaúd-Arábia és Japán helyeselte, Oroszország és Irán viszont élesen elítélte az amerikai akciót.

12:46

Románia elítéli a Szíriában történt vegyifegyver-támadást – mondta pénteken Sorin Grindeanu miniszterelnök. "A román állam elítéli a pár nappal ezelőtt történt vegyifegyver-támadást. Az ehhez hasonló tetteket meg kell büntetni, és mi eleget teszünk a NATO-tagságunkból eredő kötelezettségeinknek. Annak a támadásnak semmi köze nem volt semmiféle nemzetközi szabályozáshoz" - fogalmazott Grindeanu, miután meglátogatta a craiovai Ford-gyárat.

12:12
Török elnöki szóvivő: az amerikai támadás pozitív válasz Aszad háborús bűneire

A szíriai légi bázisra mért amerikai csapás pozitív válasz Bassár el-Aszad szír elnök háborús bűntetteire - közölte Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő pénteken írásos nyilatkozatában. Mint fogalmazott: a létesítmény használhatatlanná tétele fontos lépés annak érdekében, hogy a rezsim civilek ellen irányuló hagyományos és vegyi támadásai ne maradjanak megválaszolatlanul. Kalin az Ankara által régóta hangoztatott repüléstilalmi és biztonsági övezet azonnali kialakítását sürgette a hasonló mészárlások megelőzése céljából.

A török külügyminisztérium internetes oldalán szintén "nagyon pozitívnak" minősítette az amerikai hadműveletet. A tárca kiemelte: Törökország teljes támogatást nyújt az Egyesült Államoknak a felelősségre vonáshoz vezető úton.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a dél-törökországi Alanyában újságírók előtt helyénvalónak nevezte az amerikai beavatkozást. A tárcavezető Aszadnak a hatalomból történő azonnali eltávolítását és egy átmeneti kormány beiktatását szorgalmazta. Kiemelte: a civilek számára létrehozandó biztonsági övezetek most fontosabbak, mint valaha. Hozzátette: a Washington vezette nemzetközi koalíció értesült az amerikai csapásmérésről, és már maga is beszélt telefonon a francia és a német külügyminiszterrel. Jelezte: felveszi a kapcsolatot az orosz és az amerikai diplomáciával is.

11:45
Merkel és Hollande: Aszad felelős az amerikai akcióért

Angela Merkel német kancellár és François Hollande francia államfő szerint kizárólag Bassár el-Aszad szíriai elnököt terheli a felelősség az országában egy légi támaszpont ellen végrehajtott pénteki amerikai légitámadásért.

A német kancellár és a francia elnök közös közleménye szerint "egyedül Aszad elnök felelős" azért, hogy a Szíria északnyugati részén fekvő Hán Sejkúnban kedden vegyi fegyverrel elkövetett "mészárlás" után egy amerikai légicsapás lerombolt egy szíriai katonai célpontot. A vegyi fegyverek alkalmazása és a szíriai lakosság ellen elkövetett bűnök szankciókat követelnek Bassár el-Aszaddal szemben, ahogyan Franciaország és Németország már a 2013 nyarán a Damaszkusz közelében fekvő Gútában végrehajtott vegyiegyver-támadás után is követelte – emelte ki Angela Merkel és François Hollande.


11:10
Moszkva felfüggeszti a repülésbiztonsági megállapodást

Moszkva felfüggeszti a szíriai légtérben bekövetkező incidensek kiküszöbölését és a légi bevetések biztonságának szavatolását célzó orosz-amerikai memorandum hatályát - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium. Az intézkedést a moszkvai diplomáciai tárca a szíriai légi bázisra mért amerikai katonai csapással indokolta.

Oroszország emellett kérte, hogy az incidens miatt, amelyet a Kreml egy szuverén állam elleni agressziónak és a nemzetközi jog megsértésének minősített, hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését.

Az orosz külügyminisztérium álláspontja szerint a Szíria elleni amerikai katonai akció célja, hogy elterelje a figyelmet az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció által ostromlott - részben az Iszlám Állam terrorszervezet által megszállva tartott - iraki Moszulban kialakult humanitárius katasztrófáról.

10:30
Lefelé indultak a tőzsdék az amerikai csapás hírére

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon az éjszaka folyamán Szíria ellen intézett amerikai légicsapás miatt. (MTI)

10:10
Izrael Trump mögött áll

Izraelben a miniszterelnöki hivatal, az államfő, miniszterek és ellenzéki politikusok egyaránt üdvözölték az Egyesült Államok péntek hajnali rakétatámadását a szíriai Homsz egyik légi támaszpontja ellen - jelentette péntek reggel a helyi közszolgálati rádió. A rádió közlése szerint Izraelt előre értesítették Washingtonból a tervezett katonai lépésről. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Donald Trump amerikai elnök erős és világos üzenetet küldött arról, hogy elfogadhatatlan a vegyi fegyver bevetése. 

"Izrael teljes mértékben támogatja Trump elnököt, és reméli, hogy ez határozott üzenet a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének szörnyű tetteivel szemben nemcsak Damaszkuszban visszhangzik majd, hanem Teheránban, Phenjanban és máshol is"- hangsúlyozta a hivatalos közlemény. (MTI)

09:27
Bírálta Washingtont az orosz felsőház is

A Szíria elleni amerikai légicsapással a Washington beleesett "a politikai kettős mérce bűnébe" - jelentette ki az orosz alsóház védelmi bizottságának helyettes vezetője. Jurij Svitkin szerint az Egyesült Államok az Iszlám Állam fegyveres csoportot használja fel eszközként saját geopolitikai céljainak elérésére.

Alekszej Puskov, az orosz felsőház információpolitikai bizottságának elnöke röviddel a légicsapás előtt közzétett Twitter-bejegyzésében arra figyelmeztette Donald Trump amerikai elnököt, hogy amennyiben katonai hadműveletet indít Szíria ellen, azzal "egy szövetségbe kerül Bushsal és Obamával". (MTI)

09:18
Putyin: megsértették a nemzetközi jogot

Dmitry Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője közölte, az elnök szerint a támadásokkal az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot, mivel agressziót alkalmazott egy szuverén nemzettel szemben. 

Peszkov azt hangsúlyozta, hogy a szíriai hadseregnek nincsenek vegyi fegyverei, amit megerősít a Vegyi Fegyverek Tilalmának Szervezete is és az ENSZ egysége. Putyin szerint az Irakban meghalt civilekről próbálja az Egyesült Államok elterelni a figyelmet. "Ez a lépés komolyan árt az amerikai-orosz kapcsolatoknak, amik már így is elég szánalmas állapotban vannak" - fogalmazott Peszkov. (MTI)

08:50
Civil áldozatok is lehetnek

Az amerikai rakétacsapások szinte teljesen romba döntötték Szíriában a hadsereg Homsz tartományban lévő légibázisát, négy katona meghalt - közölte pénteken egy emigráns szervezet. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) értesülése szerint megerősítést nyert, hogy négy ember, köztük a légierő egy dandártábornoka meghalt. A repülőteret szinte teljesen lerombolták, a felszállópálya, az üzemanyagraktár és egy légvédelmi létesítmény is megsemmisült - mondta Rami Abdel-Rahmán, az OSDH igazgatója. A homszi kormányzó szerint viszont öten haltak meg, valamint heten megsebesültek az amerikai támadásban, és civil áldozatok is vannak egy közeli településen.












EZT OLVASTA MÁR?

X