Halálos áldozatokat követelő tömeges gázolás történt Stockholmban


-A A+

Sétálóutcába hajtott egy furgon Stockholmban péntek délután, és legalább 4 embert halálra gázolt és 12-őt megsebesített – jelentette a svéd média. A jármű ezt követően behajtott egy bevásárlóközpont területére, majd kigyulladt. A rendőrség megerősítette a tömeges gázolás tényét. Cikkünk frissül.

  • Egy stockholmi bevásárlóutcán az ott sétáló emberek közé hajtott egy ismeretlen egy sörfőzde ellopott teherautójával.
  • A rendőrség szerint négyen meghaltak, tizenketten megsérültek.
  • A svéd miniszterelnök szerint az országot megtámadták, minden jel szerint terrortámadás történt.
  • A svéd főváros belvárosát teljesen lezárták, leállították a metróközlekedést és kiürítették a főpályaudvart.

18:48

A stockholmi gázolásos merénylet üzbegisztáni származású gyanúsítottja elutasított menedékkérő volt Svédországban, de a hatóságoknak hamis címet adott meg, ezért nem tudták őt kitoloncolni az országból - közölte vasárnap a svéd rendőrség.

A 39 éves férfi 2014-ben nyújtott be letelepedési kérelmet, amelyet 2016 júniusában elutasítottak, de ezt követően a svéd hatóságok nem tudták őt visszaküldeni Üzbegisztánba, mert nem tartózkodott az általa korábban megadott címen. Február végén a rendőrség már hivatalosan is körözte.

17:54

Egy román állampolgár is megsérült a pénteken Stockholmban történt tömeges gázolásban - közölte szombaton a külügyminisztérium. A külügy tájékoztatása szerint a román állampolgárságú sérültet a svéd főváros egyik kórházában kezelik, állapota stabil.

11:48
Robbanóanyagot találhattak a kamionban

Robbanóanyagot találtak a stockholmi merénylethez használt teherautóban – jelentette a svéd televízió, meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva. A Svéd Biztonsági Rendőrség parancsnoka a TV4 televíziónak ugyanakkor azt mondta, nem tudja megerősíteni a hírt. (24.hu)

10:09

A svéd hatóságok letartóztattak egy második gyanúsítottat is a pénteki stockholmi gázolásos merénylettel összefüggésben, amelyben legalább négy ember meghalt és 15-en megsebesültek - közölte az SVT állami televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Az SVT úgy tudja, hogy az észak-stockholmi Hjulsta külvárosában letartóztatott férfi kapcsolatban áll a másik gyanúsítottal, aki korábban került a hatóságok kezére. A svéd rendőrség péntek este megerősítette, hogy a korábban a Stockholm északi Märsta nevű elővárosában elsőként letartóztatott férfinak megállapították a kilétét, és hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő férfira. Később közölték, hogy nem ő vezette a teherautót.

21:47
Elfoghatták a merénylőt

Nagyon valószínű, hogy elfogták a péntek délutáni stockholmi teherautós merénylet elkövetőjét – írja a svéd Aftonbladet. A lap értesülése szerint Stockholmtól északra, Märsta városkájában kapták el az illetőt, akin könnyebb sérülések voltak, és  elismerte a merénylet elkövetését. A rendőrség egyelőre csak annyit ismert el, hogy letartóztattak egy embert. Hosszú órák után azt is közölték, hogy az adataik szerint 4 ember halt meg és 12 sérült meg a merényletben. (24.hu)

20:19
Hajtóvadászat egy kapucnis férfi ellen

A rendőrség kora esti sajtótájékoztatóján térfigyelők felvételei alapján kiadtak egy képet egy zöld kabátot, és fekete kapucnit viselő férfiről egy mozgólépcsőn. Róla annyit tudni, hogy a támadással összefüggésben keresik. A rendőrségi sajtótájékoztatón hivatalosan az áldozatok és sérültek számáról sem akartak pontosat mondani. A terrorfenyegetettség szintjét nem emelték, továbbra is hármas szinten marad, ami „nagyon magas kockázatot" jelent.

18:41
Együttérzését fejezte ki Orbán Viktor

A magyar emberek nevében is együttérzését fejezte ki a péntek délutáni stockholmi támadás áldozatai családjainak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánt Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, amelyet Stefan Löfven svéd kormányfőnek írt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

„A kontinensünket érő sorozatos támadások óriási megrázkódtatást jelentenek minden európai nemzet számára, de meggyőződésem, hogy nem hajthatunk fejet az értelmetlen erőszak előtt. Biztosíthatom, hogy kormányom továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja közös küzdelmünket az Európát sújtó terrorista támadásokkal szemben” – írta svéd kollégájának Orbán Viktor.

18:32
Európa legszínesebb városát támadták meg

Jean-Claude Juncker szolidaritásáról biztosította Svédország polgárait a Stockholmban pénteken történt tömeges gázolás után. Az Európai Bizottság elnöke kijelentette, a svéd hatóságok az uniós bizottság minden lehetséges támogatásával számolhatnak.

Juncker nyilatkozata szerint pénteken Európa legélénkebb és legszínesebb városát érte támadás. „Bármely tagország ellen elkövetett támadás mindannyiunk ellen intézett támadást jelent” – fogalmazott. A bizottság elnöke részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és elismerését fejezte ki mindazoknak, akik gyors segítséget nyújtottak a rászorulóknak. (MTI)

17:36
„Minden jel szerint” terrortámadás volt

A hatóságok terrorcselekményre gyanakszanak, és arra szólították fel a lakosokat, hogy kerüljék el a városközpontot. Egyes hírek szerint egy embert őrizetbe vettek, de a részletek egyelőre nem ismertek.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök, miután tájékoztatták őt a történtekről, azonnal visszaindult Stockholmba, ahol később bejelentette, "minden jel arra utal", hogy terrortámadást követtek el. (hirado.hu)

17:32
Állnak a metrók

A parlament épületét valamint Stockholm metróvonalait lezárták, és nem járnak a vonatok sem - közölte a rendőrség szóvivője a svéd közrádióval. Hozzátette, kollégái még helyszínelnek, a levegőben pedig hatósági helikopter köröz, de azon is dolgoznak, hogy azonosítsák az elkövetőt vagy elkövetőket. (AP/atv.hu)










EZT OLVASTA MÁR?

X