Az EU migrációs politikáját bírálja az Amnesty International


-A A+

Az Európai Unió (EU) migrációs politikáját bírálja csütörtökön közzétett, legújabb jelentésében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet, részben Brüsszelt téve felelőssé amiatt, hogy egyre több menekült fullad vízbe a Földközi-tengeren történő átkelés közben.

Az idei év első hat hónapjában mintegy 73 ezer migráns és menedékkérő érte el az olasz partokat, ami 14 százalékos emelkedés 2016 első félévéhez képest – írja az AI. Közülük körülbelül kétezren vesztették életüket a kockázatos átkelés során, így a halálozási ráta jelenleg 2,7 százalék. Ez háromszor magasabb a 2015-ös év második feléhez képest, amikor az EU fokozta őrjáratait és mentőakcióit a térségben – jegyzi meg beszámolójában a nemzetközi szervezet.

Az AI részben az embercsempészek tevékenységét felszámolni hivatott uniós erőfeszítések számlájára írja az egyre több halálesetet. Válaszul „a líbiai csempészek több embert engednek fel a silányabb minőségű hajóikra, amelyek többsége csupán egy felfújható gumicsónak, és amelyek nem rendelkeznek elég üzemanyaggal, ahogy mentőmellénnyel vagy bármilyen más biztonsági felszereléssel, illetve sokszor segélykérésre alkalmas kommunikációs eszközzel sem” – hívja fel a figyelmet jelentésében a szervezet.

Az AI kifogásolja a megváltozott uniós migrációs politikát, amely a tengeren zajló kutatási és mentési műveletek helyett inkább a migránsok elindulásának megakadályozására koncentrál. „Ez a meggondolatlan európai stratégia nemhogy nem hozza meg a várt eredményt, de még nagyobb veszélynek teszi ki a migránsokat és menedékkérőket a tengeren” – teszi hozzá a jogvédő szervezet. Ha „észreveszik őket, visszakerülnek Líbiába, ahol szörnyűséges fogvatartási körülmények, kínzás és erőszak vár rájuk”.








EZT OLVASTA MÁR?

X