Kilencre nőtt a texasi halálkamion halálos áldozatainak száma


-A A+

Vasárnap estére kilencre nőtt a halálos áldozatok száma a texasi San Antonióban talált, illegális bevándorlókat csempésző kamion drámájában, a texasi hatóságok közben bejelentették, hogy már hétfőn vádat emelnek a kamion sofőrje ellen.

A halálos áldozatok valamennyien húszas-harmincas éveikben járó férfiak. A raktérből kimenekített további húsz ember, akit kiszáradt állapotban a környék kórházaiba szállítottak, változatlanul válságos állapotban van. A rendőrség vasárnap délután letartóztatta a kamion sofőrjét: a 60 éves floridai James Matthew Bradleyt, aki ellen embercsempészés megalapozott gyanújával emelnek vádat. A kamion egyébként iowai rendszámú és egy iowai szállítmányozási cég regisztráltatta.

San Antonio rendőrfőnöke, William McManus a sajtónak elmondta, hogy a Walmart áruházlánc egyik nagy parkolójában vasárnap kora reggel találtak rá a sofőr nélküli kamionra. Az áruház egyik alkalmazottja telefonált a rendőrségre, miután a kamionból az egyik férfinak sikerült kiszabadulnia és bement az áruházba vizet kérni.

A szellőzés nélküli, forró kamionban összesen 39 illegális bevándorlót találtak, köztük két 15 éves kamaszfiút. Nyolcan akkor már halottak voltak, a kilencedik áldozat a kórházban hunyt el. Thomas Homan, az Egyesült Államok Bevándorlási Hivatalának ügyvezető igazgatója szerint az áldozatok és a túlélők valószínűleg valamennyien mexikóiak.

Veszélyes övezet

San Antonio 230-240 kilométernyire fekszik a mexikói határtól, a térséget embercsempészek és kábítószerkereskedők uralják, a külföldi turisták figyelmét a hatóságok külön felhívják arra, hogy veszélyes övezetbe tartanak.

William McManus rendőrfőnök „szörnyűséges tragédiának” nevezte a történteket, s elmondta, hogy a vizsgálatba bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a belbiztonsági minisztérium is. Szavai szerint a Walmart térfigyelő kamerája rögzítette, ahogy autók érkeztek gyors egymásutánban és a kamionban maradt túlélők közül sokakat elszállítottak. Néhányan a közeli erdőbe futottak, őket helikopterekkel keresik.

Az ameriaki határvédelmi szervek egyedül júliusban négy kamiont foglaltak le, valamennyiben illegális bevándorlókat szállítottak. Július 7-én például olyan kamiont állítottak meg, amelyben 72 ember volt összezsúfolva, és esélyük sem lett volna volt rá, hogy élve kiszabaduljanak a raktérből. Mexikóiak, ecuadoriak, guatemalaiak, salvadoriak voltak. Legutóbb 2003-ban fordult elő egy egész Amerikát megrázó tragédia Texasban: akkor 70 embert találtak egy a mexikói határtól Houstonba tartó kamion rakterébe zsúfolva, közülük 19-et holtan. Büntetőperének tárgyalásán a kamion sofőrje elmondta, hallotta, amint a raktérből kiáltoztak és életükért könyörögtek az emberek, de ő visszautasította szabadon engedésüket. A sofőrt 34 évi börtönbüntetésre ítélték.EZT OLVASTA MÁR?

X