A román külügy elvárja, hogy „az Ukrajnában élő román kisebbség jogai ne sérüljenek”


-A A+

A román külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki csütörtökön az ukrán parlament által megszavazott új oktatási törvény és főleg annak a kisebbségek anyanyelvű oktatására vonatkozó hetedik cikkelye miatt – közölte az MTI.

A tárca közleménye felidézte: az európai kisebbségvédelmi keretegyezményben az államok vállalták, hogy elismerik a kisebbségek jogát az anyanyelvű oktatáshoz, Bukarest pedig következetesen a vonatkozó nemzetközi szabványok betartására figyelmeztette Kijevet, amikor az Ukrajnában élő románok jogainak védelme került terítékre a kétoldalú kapcsolatokban.Fotó: a1.roVictor Micula külügyi államtitkár jövő héten Kijevbe utazik, éppen azért, hogy az ukrajnai román kisebbség helyzetéről tárgyaljon. „Elvárjuk, hogy az Ukrajnában élő román kisebbség jogai ne sérüljenek" – szögezi le közleményében a bukaresti külügyminisztérium.

A román külügyminisztérium adatai szerint (a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve) Ukrajnának 400 ezer román anyanyelvű lakosa van. Romániában 50 ezren vallották magukat ukránnak a legutóbbi népszámláláson.

Az ukrán parlament kedden fogadta el az új oktatási törvényt, amely három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől. A középiskolai és a felsőoktatás nyelve ezentúl az ukrán, a kisebbségek nyelvén való oktatás pedig kizárólag az óvodákban és elemi osztályokban engedélyezett. Frissítve: a magyar külügyminisztérium is megszólalt az ügy kapcsán, és kifejezte felháborodását.EZT OLVASTA MÁR?

X