Holokauszt-emléknap: Juncker a gyűlölettel szembeni éberségre intett


-A A+

A gyűlölettel, a diszkriminációval és az emberi méltóság elleni cselekedetekkel szembeni éberségre emlékeztetett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken, a holokauszt január 27-i nemzetközi emléknapja alakalmából.

Az uniós bizottság vezetője az emléknap alkalmából kiadott közleményében hangsúlyozta, szembe kell szállni azokkal, akik hazugságokat terjesztenek a történelemről, akik megkérdőjelezik a holokausztot, vagy tagadják annak alapvető jelentőségét. Amint arra Simone Veil, a közvetlenül választott Európai Parlament első elnöke, holokauszt-túlélő emlékeztetett, fel kell idézni az elveszettek nevét és személyes történetét annak megakadályozása érdekében, hogy másodszor is eltűnjenek - hangsúlyozta.

"Mivel a holokauszt túlélőinek száma egyre fogyatkozik, erkölcsi kötelességünk biztosítani, hogy történeteik továbbra is Európa közös emlékezetének részét képezzék, a fiatal generációk számára is" - fogalmazott az elnök. Juncker hozzátette, az uniós bizottság - az EP kérésének is eleget téve - megerősíti a holokauszt-megemlékezéssel foglalkozó nemzetközi szervezetekkel folytatott együttműködését. Az antiszemitizmus nem csak a zsidók számára jelent fenyegetést, de a nyitott és liberális társadalmakat is alapjaiban veszélyezteti - fűzte hozzá.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy az EU-t annak vágyával alapították, hogy a második világháború és a holokauszt borzalmai soha többé ne ismétlődhessenek meg. Mint elmondta, az unió és partnerei töretlenül küzdenek a terrorizmus, az antiszemitizmus, az idegengyűlölet és a gyűlöletbeszéd ellen. "A történelem legnagyobb tragédiáját követően magunkévá tettük a sokszínűséget és az Európai Unió alapjává tettük" - fogalmazott a főképviselő.
EZT OLVASTA MÁR?

X