Egy ukrán párt „megtalálta” a KMKSZ-iroda felgyújtásának felelőseit


-A A+

A kárpátaljai székhelyű Egységes Központ (JC) ukrán párt szerdán közzétett nyilatkozata szerint az államhatalom semmit nem tett a magyarellenes provokációk megelőzése érdekében, s mivel a helyi magyar pártok és szervezetek is részesei a hatalomnak, ezért vele egyenlő mértékben felelősek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházának a felgyújtásáért.

A mukachevo.net munkácsi hírportálon megjelent közleményében a JC azt állította, "Kárpátalján nem volt, nincs és nem lesz semmilyen alapja a nemzetiségek közötti viszálykodásnak". Szerinte a magyarokat és a többi nemzetiséget semmi nem fenyegeti, minden lehetőségük megvan a kulturális, szociális és gazdasági fejlődéshez. Mindazonáltal az ukrán államhatalomnak minden tőle telhetőt meg kell tennie a kárpátaljai helyzet mesterséges destabilizálásának megakadályozása érdekében - áll a nyilatkozatban, amelyben a párt hangsúlyozza, az államhatalom semmit nem tett, hogy megelőzze a radikális erők provokációit. „Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a magyar pártok és szervezetek a hatalom részesei Kárpátalján és az országban. Ezért az irodájuk felgyújtásáért ugyanolyan felelősséget viselnek, mint Hennagyij Moszkal kormányzó és Petro Porosenko államfő" - olvasható a pártközleményben. 

A JC felszólítja a magyar politikusokat és az államhatalom képviselőit, hogy erőfeszítéseiket a provokációk megelőzésére, a rend biztosítására és a régióban élő minden lakos biztonságának a megerősítésére, ne pedig mesterséges feszültségkeltésre irányítsák.








EZT OLVASTA MÁR?

X