Kolozsvári magyarokkal riogat Gyurcsány Ferenc pártja


-A A+

Kolozsváron mindenki elmegy szavazni a Fideszre címmel jelent meg videó Gyurcsány Ferenc volt magyarországi miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke Facebook-oldalán. Gyurcsány Ferenc hétfőn elmondta, nem gyűlöletet akartak kelteni, a videót helyénvalónak tartja.

A felvételen kolozsvári magyarokat kérdeznek arról, hogy részt vesznek-e a magyarországi választáson. A kitakart arcú és eltorzított hangú megszólalók arról beszélnek, hogy elmennek szavazni, Orbán Viktorra és a Fideszre adva a voksukat.

Gyurcsány Ferenc korábban Tamás Sándort, Kovászna megye tanácsának elnökét használta fel arra, hogy szavazótáborát riogassa, de telefonos kampányt is indított a határon túli magyarok szavazati joga ellen.

A DK kampányai nem biztos, hogy hatékonyak, legalábbis Székely István Gergő szerint. A politológus a Maszolnak adott interjújában nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy a határon túli magyarok szavazati jogával a többség nem ért egyet Magyarországon, de Gyurcsány Ferenc megnyilvánulásai miatt akár nőhet is az elfogadottsága.

FRISSÍTÉS: Gyurcsány: helyénvaló a Kolozsváron készített kampányvideó

Gyurcsány Ferenc helyénvalónak tartja pártja vasárnap bemutatott, Kolozsváron forgatott kampányvideóját, amelyben kitakart arcú és eltorzított hangú határon túli magyarok beszélnek arról, hogy a Fideszre fognak szavazni. A pártelnököt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján kérdezték a témáról, ő pedig azt felelte, hogy hallja a reakciókat, ezért megfontolják, hogy a videóval átléptek-e valamilyen határt. Hozzátette, a témát többször is végigbeszélték és jelenleg azt gondolják, hogy a felvétel helyénvaló. Leszögezte, hogy a filmmel nem a határon túl élők magyarságát kérdőjelezik meg és nem is gyűlöletet akarnak kelteni.

Azt mondta, a filmben azért takarják ki a résztvevők arcát és torzítják el a hangjukat, mert nem konkrét emberekkel akarnak vitatkozni, hanem egy jelenségre szeretnék felhívni a figyelmet.

Az ellenzéki pártvezető beszélt arról, hogy közel négyszázezer határon túli magyar állampolgár regisztrált a választásra. A DK az egyetlen olyan magyar párt, amelyik elvi alapon elutasítja, hogy azok szavazhassanak, akik ennek nem viselik az összes következményét - mondta, és kijelentette, úgy kell átalakítani a magyar választójogi rendszert, hogy csak azok voksolhassanak, akik életvitelszerűen Magyarországon élnek vagy itt éltek, és csak ideiglenes hagyták el az országot.








EZT OLVASTA MÁR?

X