Amerikai elnökválasztás: megszületett az első ítélet orosz beavatkozás miatt


-A A+

Egy holland ügyvéd, aki együtt dolgozott Trump volt kampánymenedzserével, Paul Manaforttal, elismerte, hogy hibázott, és bocsánatot kért. Többféle büntetést is kapott.

Meghozták az első ítéletet a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos washingtoni vizsgálatban: egy hónap börtönre és pénzbírságra ítéltek egy holland ügyvédet, amiért hazudott az amerikai szövetségi nyomozóknak a Donald Trump kampánystábjának tagjaihoz fűződő kapcsolatáról.

A 33 éves Alex van der Zwaan nem mondott igazat arról, milyen szálak fűzték Donald Trump volt kampánymenedzseréhez, Paul Manaforthoz és volt tanácsadójához, Rick Gateshez.

A holland ügyvéd még februárban vallotta bűnösnek magát arról, hogy hamis, kitalált és csalárd nyilatkozatokat tett a Robert Mueller irányította különleges bizottság és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei előtt. Ügyében kedden született ítélet.

Alex Van der Zwaan egy orosz-ukrán milliárdos, German Khan veje, és ügyvédként egy londoni irodában dolgozott együtt a vizsgálatban pénzmosás miatt szintén perbe fogott Manaforttal, amikor az Viktor Janukovics volt oroszbarát ukrán elnök tanácsadója volt.

A holland jogász beismerte, hogy a nyomok eltüntetése érdekében visszatartott és megsemmisített olyan elektronikus leveleket, amelyeket a Mueller vezette bizottság bekért tőle. Az ügyvéd az ítélethozatal előtt nyilatkozatot tett, és azt mondta: hibázott, egyben bocsánatot kért a bíróságtól és családjától. A bíróság a börtönbüntetésen kívül húszezer dolláros bírsággal sújtotta kedden, valamint azzal, hogy két hónapig a hatóságok ellenőrzése alatt maradjon.

Közben a The Washington Post három meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról írt kedden, hogy Robert Mueller egy hónapja Trump ügyvédeinek magánbeszélgetések folyamán azt mondta: bár a vizsgálat jelenlegi állása alapján semmivel nem vádolja Donald Trumpot, folytatja a történtek feltárását.







EZT OLVASTA MÁR?

X