Török Gábor elemző: ez a Fidesz eddigi legnagyobb sikere


-A A+

A rendszerváltás utáni magyar politikában még soha nem nyert egy politikai erő háromszor egymásután, ráadásul ebből a három győzelemből számos tekintetben a mostani tekinthető a Fidesz legnagyobb sikerének – írta a választás utáni gyorselemzésében Török Gábor.

A magyarországi politikai elemző főbb megállapításai a Fidesz-győzelem kapcsán:

  • Ilyen magas, 70 százalék körüli választási részvételre kevesen számítottak, s akik igen, azok is biztosra vették, hogy ez az ellenzéknek kedvezhet.
  • A Fidesz magasnak számító választási részvétel mellett még soha nem nyert parlamenti választást, most elsöprő győzelmet aratott. Ez az eredmény a legitimitás tekintetében erősebbnek nevezhető, mint a 2014-es.
  • A Fidesz kampánya volt képes elsősorban vidéken újabb szavazók bevonzására. A hagyományos fideszes bázis elsősorban a kisebb lélekszámú településeken élő újabb szavazókkal bővült.
  • A politikai siker leginkább a Fidesz egyetlen téma köré rendezett, leegyszerűsített, könnyen befogadható és nagy erőkkel terjesztett kampányának köszönhető.
  • Teljes mértékben ketté szakadt az ország; a már korábban is tapasztalt város-vidék törésvonal miatt, de még inkább a politikai preferenciákban.
  • Amíg az ellenzéken belül nem erősödik meg jelentősen egy politikai erő (vagy a Fidesz nem gyengül meg valamiért), ez az alapképlet automatikusan biztosítja a Fidesz kormányzását.
  • A kormányváltást kívánó szavazók csalódottságukban bizonyára az ellenzéki pártokat hibáztatják majd a Fidesz újabb ciklusáért, és az ellenzéki pártokba vetett bizalom továbbgyengülhet. Az ellenzék legalább a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választásig minden bizonnyal válságos időszakát fogja élni.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X