Magyarországi választások: kétharmados Fidesz-többség körvonalazódik (percről percre)


-A A+

Kétharmados Fidesz-többség van az Országgyűlésben a szavazatok 98,5 százalékának összesítése után – közölte a Nemzeti Választási Iroda. Az országgyűlésbe várhatóan következő pártok és pártszövetségek jutnak be: Fidesz-KDNP, MSZP-Párbeszéd, Jobbik, LMP és Demokratikus Koalíció. Várhatón bejut az Együtt egy képviselője is. Cikkünk frissül

20:38

Videóüzenetben köszönte meg a választók támogatását hétfő este Orbán Viktor miniszterelnök.

19:45
Orbán: megvédjük az országot a következő években

Nagy tettet hajtottunk végre, és a következő években együtt meg fogjuk védeni Magyarországot - mondta Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke a Facebook-oldalán hétfőn délután közzétett videóüzenetben. "Hatalmas győzelmet arattunk" - mondta az Országházban készült felvételen miniszterelnök, köszönetet mondva "mindenkinek, különösen azoknak, akik az üzeneteket továbbküldték, megosztották, esetleg nekem is küldtek és nekem is adtak tanácsokat".

19:43
Erdélyi magyar vezetők gratuláltak a Fidesz-KDNP győzelméhez

Tőkés László EMNT-elnök a választás estéjén felállított nagyváradi eredményváróban értékelte a választásokat. A közlemény szerint úgy vélte: a szeretet aratott győzelmet a gyűlölet fölött. Véleménye szerint azok szenvedtek csúfos vereséget a választási versenyben, akik "a nemzet megosztásán ügyködtek", és azok arattak elsöprő sikert, akik "a magyarság önvédelmi harcának ügyét tűzték zászlajukra". 

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke egy Orbán Viktornak címzett nyílt levélben kijelentette, a Fidesz-KDNP választási győzelme egyben a székelyek győzelme is. Megállapította: "mindannyian arra vágyunk, hogy Magyarország független, szuverén állam legyen, a törvényeket magyar nemzeti érdekek figyelembevételével fogadják el, és az ország képes legyen megvédeni a maga határait. Ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy a székelység huszonegyedik századi autonómiatörekvése megtalálja azt a legszilárdabb támaszt, amely a nagyvilágban egyedül csak Magyarország".

Az EMNP Szilágyi Zsolt pártelnök gratulációjáról számolt be hétfői közleményében. Szilágyi Zsolt megállapította: a határon túli szavazók 94 százaléka a jelenlegi kormánypártokat támogatta a vasárnapi választásokon. "Ez a határon túli magyar állampolgárok egyértelmű támogatását és kiállását jelenti egy olyan politika mellett, melynek célja az európai és kárpát-medencei magyarság kultúrájának és identitásának megőrzése" - értékelte Szilágyi Zsolt.

18:16
Timmermans: meglátjuk, mit tesz Orbán az új megbízatása során

Meglátjuk, mit tesz Orbán Viktor miniszterelnök az új megbízatása során, fontos, hogy Magyarországon erős az Európai Unióhoz való hozzátartozás érzete - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke hétfőn Varsóban az előző napi magyar országgyűlési választásokon aratott nagyarányú Fidesz-győzelemmel kapcsolatban.

Timmermans ezt újságírói kérdésre válaszolva mondta a Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel közösen megtartott sajtóértekezleten. Az EB első alelenöke szerint a kampány során "sok volt a retorika". "Ehhez öreg politikusként hozzászoktam" - jegyezte meg.

Czaputowicz gratulált a Fidesz-KDNP választási győzelméhez. Magyarországot "stabil demokratikus államnak" minősítette, mely "szoros európai integrációra törekszik".

16:38
EBESZ: nem voltak egyenlő feltételek a választáson

Akkora volt a Fidesz médiatúlsúlya, és a kormány annyival többet kampányolhatott, hogy ugyan maga a választás tiszta volt, egyenlő versenyről szó sincs - állapította meg az EBESZ. A szervezet sajtótájékoztatón ismertette eredményeit.

Teljesen átfedték egymást a kormány és a kormánypártok erőforrásai, a kormány túlzó kampányköltései, hirdetései összefolytak a kormánypártokéval, ami aláásta a versengő pártok esélyegyenlőségét; a megfélemlítő és idegengyűlölő szólamok, a média elfogultsága és a homályos kampányfinanszírozás korlátozta a valódi politikai vita terét, és akadályozták a választókat, hogy az összes információ birtokában szavazhassanak – állapították meg.

A választás technikai lebonyolítása professzionális és átlátható volt; az alapvető jogokat végső soron nem sérültek, de azokat egy ellenséges környezetben lehetett csak gyakorolni. A közmédia a szerkesztett műsoraiban a kormányprtoknak kedveztek; a nők továbbra is alulreprezentáltak a politikában; a jogszabályok mellett a kormány megfélemlítő retorikája is akadályozta, hogy a civil társadalom nyomonkövesse a választás menetét – összegezték a hvg.hu írása szerint.

16:27
Így alakultak a mandátumok a szavazatok 98,96 százalékának összesítése után

A leadott szavazatok 98,96 százalékának összesítése után a pártok parlamenti mandátumainak száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint:

    1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 91, országos lista: 43, összesen: 134, a parlamenti mandátumok aránya: 67,34 százalék.
    2. JOBBIK: egyéni választókerület: 1, országos lista: 24, összesen: 25, a parlamenti mandátumok aránya: 12,56 százalék.
    3. MSZP-PÁRBESZÉD: egyéni választókerület: 8, országos lista: 12, összesen: 20, a parlamenti mandátumok aránya: 10,05 százalék.
    4. DK: egyéni választókerület: 3, országos lista: 6, összesen: 9, a parlamenti mandátumok aránya: 4,52 százalék.
    5. LMP: egyéni választókerület: 1, országos lista: 7, összesen: 8, a parlamenti mandátumok aránya: 4,02 százalék.
    6. EGYÜTT: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.
       Független: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.
       MAGYARORSZÁGI NÉMETEK ORSZÁGOS: kedvezményes mandátum: 1, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.

15:41

Angela Merkel német kancellár írásban gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek választási győzelméhez - mondta a német szövetségi kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

14:06
A választások eredményei infografikákon

Négy infografikát közölt kedden az MTI a vasárnapi magyarországi választások eredményeiről. Az adatok a szavazatok 98,96 százalékának feldolgozása utáni állást tükrözik.

13:13

Várhatóan lesznek olyan ellenzéki politikusok, akik az erdélyi, a határon kívüli magyarokat is hibáztatni fogják a Fidesz nagy arányú győzelméért. A külhoni szavazatoknak fontos szerepük volt ugyan ebben, de nem befolyásolták döntő módon a választásokat – véli Barna Gergő. A kolozsvári szociológust a vasárnapi magyarországi választások eredményeinek gyorselemzésére kértük. 

12:23
Az olasz jobboldal gratulált a Fidesz győzelméhez

Magyarország "szívvel és ésszel szavazott, nem törődve Brüsszel fenyegetéseivel és Soros milliárdjaival" - gratulált Orbán Viktor győzelméhez Matteo Salvini, az olasz jobbközép koalíciót vezető Liga politikusa Twitter-üzenetben. Salvini jó munkát kívánt Orbán Viktornak, és reményét fejezte ki, hogy a magyar kormányfővel hamarosan olasz miniszterelnökként tud találkozni. Salvini arra utalt, hogy az általa vezetett jobbközép koalíció kapta a legtöbb szavazatot a márciusi olasz választásokon, és jelenleg kormányalakítási tárgyalásokat vezet. (MTI)

11:41
Lengyel politikusok gratuláltak a Fidesz választási győzelméhez

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Marek Kuchcinski alsóházi elnök gratulált a Fidesz választási eredményéhez, Konrad Szymanski külügyminiszter-helyettes pedig a közép-európai emancipációs törekvések eredményének minősítette a Fidesz győzelemét.

"Gratulálok Orbán Viktor miniszterelnöknek az immár harmadik parlamenti választási győzelemhez" - írta Twitter közösségi honlapján Morawiecki. "A reformok útja soha nem könnyű. A társadalom támogatása arra mutat, hogy érdemes vállalni a fáradságot" - szögezte le, sok sikert kívánva Magyarországnak. Gratulált a választási eredményhez Marek Kuchcinski lengyel alsóházi elnök is. "Közép-Európa magasra tűzte a szabadság zászlaját" - írta Twitter-bejegyzésében.

10:25
A szerb elnök gratulált Orbán Viktornak a Fidesz győzelméhez

A magyarországi választók újra igazi vezetőt választottak maguknak, aki bebizonyította, hogy a szorgalmas munka elkötelezettje, és eltökélt abban, hogy békés és gyümölcsöző jövőt teremtsen számukra - fogalmazott Aleksandar Vucic szerb államfő az Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének írt levelében, és egyben gratulált az országgyűlési választásokon elért eredményéhez. Hozzátette: azok a nehéz, de megalapozott döntések, amelyeket Orbán Viktor a fenti célok elérése érdekében hozott, bizonyítják, hogy bölcsességgel és gazdag politikai tapasztalattal lehet előrébb vinni az országot és a népet. (MTI)

09:54

A rendszerváltás utáni magyar politikában még soha nem nyert egy politikai erő háromszor egymásután, ráadásul ebből a három győzelemből számos tekintetben a mostani tekinthető a Fidesz legnagyobb sikerének – írta a választás utáni gyorselemzésében Török Gábor.

09:48

"Akinek a lelke tele van gyűlölettel, annak ott nem marad hely szeretetre" – üzente Facebookon Tamás Sándor háromszéki RMDSZ-elnök a magyarország választási eredmények ismeretében Gyurcsány Ferencnek.

A keddi bejegyzésének előzménye, hogy a Demokratikus Koalíció vezetője és a DK az elmúlt hetekben a székelyföldi politikus Fideszt támogató kijelentéseit idézve „riogatta” a magyarországi választókat, és főként az erdélyi magyarokra utalva azt szorgalmazta, hogy ne szavazhassanak azok, akik a voksolásnak semmilyen következményét nem viselik.

08:30
Urnazáráskor 69,04 százalékos volt a részvétel

A választáson napközben többször is rekordot döntött a részvétel. Urnazáráskor 69,04 százalékos volt az arány, de ez nem rekord, mert 2002-ben a 70 százalékot is meghaladta. (ATV)












EZT OLVASTA MÁR?

X