Magyarországi választások: kétharmados Fidesz-többség körvonalazódik (percről percre)


-A A+

Kétharmados Fidesz-többség van az Országgyűlésben a szavazatok 98,5 százalékának összesítése után – közölte a Nemzeti Választási Iroda. Az országgyűlésbe várhatóan következő pártok és pártszövetségek jutnak be: Fidesz-KDNP, MSZP-Párbeszéd, Jobbik, LMP és Demokratikus Koalíció. Várhatón bejut az Együtt egy képviselője is. Cikkünk frissül

06:28

Ötvenötezer levélszavazat adatainak feldolgozása után elmondható: 20 határon túli magyarból 19 a Fideszt támogatta a vasárnapi magyarországi választásokon.

Az adatok 98,5 százalékos feldolgozottságnál 55 ezer levélszavazatot dolgoztak fel idáig, ezekből pedig 52521 a Fideszre érkezett. Ez 94 százalékos arányt jelent, az összes többi párt mindössze 6 százaléknyi maradékon osztozik. Az adatokat ismertető Index szerint érdekes, hogy 714 szavazattal egyelőre az LMP áll a második helyen, kevéssel megelőzve a Jobbikot. A baloldali pártok az egy százalékot sem érik el.

05:08

A szavazatok 98,5 százalékos feldolgozottsága szerint a Fidesz-KDNP megszerezte a parlamenti mandátumok kétharmadát. A leadott szavazatok 98,5 százalékának összesítése után a pártok parlamenti mandátumainak száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint:

 

02:15

Az elkezdett munka folytatására szavaztak a magyarok, így az a kormány irányítja Magyarországot a következő négy évben, amely számára fontos az erdélyi magyarok közössége - jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A politikust az RMDSZ hírlevele idézte. Rámutatott: becslések szerint 180-195 ezer körüli azoknak az erdélyi magyaroknak a száma, akik a magyarországi választásra regisztráltak, és leadták voksukat. Hozzátette: az elmúlt hetekben az RMDSZ mintegy 100 ezer erdélyi magyar embernek segített szavazata leadásában, ami azt bizonyítja, hogy a közösség tagjai ezúttal is megbíztak a szövetségben, hiszen a voksolók több mint fele tőle kért segítséget, és rábízta szavazatát.

01:33

Kiküldött munkatársunk ott volt a budapesti Bálna előtti téren, ahol a győzelem biztossá válása után Orbán Viktor beszédet intézett összegyűlt híveihez.

 

01:27
Benyújtotta lemondását az MSZP elnöksége

Benyújtotta lemondását az MSZP elnöksége - jelentette be az ellenzéki párt elnöke az országgyűlési választás eredményének ismeretében hétfőn. Molnár Gyula közölte, tudomásul vették a választói akaratot és felelősnek tartják magukat a kialakult helyzetérért. (MTI)

 

01:19
Fekete-Győr: nem tudunk gratulálni a Fidesznek

Fáj, ami történt, és nem tudunk gratulálni a Fidesznek, nem tudunk gratulálni Orbán Viktornak - jelentette ki a Momentum Mozgalom elnöke vasárnap éjjel Budapesten, pártja eredményváró rendezvényén.

Fekete-Győr András úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök és a nagyobbik kormánypárt "politikai bűnt követett el" Magyarországon az elmúlt nyolc, és kiváltképp az elmúlt négy évben. "Félelmet hozott" az emberek szívébe, akik rettegnek - tette hozzá. Szavai szerint magyarok pszichológusokhoz járnak, mert tartanak a migránsoktól, menekültektől. (MTI)

01:18
Lemond az Együtt elnöksége

Az Együtt tudomásul veszi a választás eredményét - mondta Juhász Péter, a párt elnöke vasárnap éjjel, aki bejelentette, hogy lemond az Együtt elnöksége. Az ellenzéki politikus a párt budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy csalódottak az ellenzék teljesítményét illetően. 

Szigetvári Viktor, a párt miniszterelnök-jelöltje azt mondta, ezt a kampányt az Együtt elvesztette, sikertelen volt az a stratégia, amire felépítették a saját listás kampányukat. (MTI)

01:13
Egy néz ki a parlament 91,65 százalékos feldolgozottságnál

A szavazatok 91,65 százalékos százalékos feldolgozottságnál is megőrizte kétharmados többségét a Fidesz az Országgyűlésben – derüli az Nemzeti Választási Iroda adataiból.

01:08
Hadházy Ákos lemond az LMP társelnöki posztjáról

Lemond társelnöki pozíciójáról az LMP-s Hadházy Ákos, mandátumát azonban egyelőre nem adja vissza - mondta a politikus az MTI-nek vasárnap éjjel. (MTI)

00:48
Lemond Vona Gábor, a Jobbik elnöke

A Jobbik elnöke azt mondta, azt ígérte, ha nem nyer a párt, akkor ő le fog mondani - ezt megteszi hétfőn. De büszke rá, hogy a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, és küzdeni fognak például a kivándorlás ellen. (Index)

00:26
A mandátumok megoszlása az egyéni választókerületekben

Így néz ki a mandátumok megoszlása az egyéni választókerületekben:

00:22
Ezt mutatják az eddigi eredmények

Az Index gyorselemzése szerint az eddigi eredményekből ezeket a következtetésket lehet levonni:

  • A Fidesz 90 körüli egyéni mandátumot szerezhet, és akár kétharmada is lehet a parlamentben.
  • Az országgyűlésbe várhatóan öt párt és pártszövetség jut be: Fidesz-KDNP, MSZP-Párbeszéd, Jobbik, LMP és Demokratikus Koalíció. Várhatón bejut az Együtt egy képviselője is.
  • Ellenzéki jelöltek lényegében csak Budapesten tudnak mandátumot szerezni, Dunaújvárosban és Szegeden lehet még ellenzéki győzelem, illetve nyerhet Pécsen a független Mellár Tamás.
00:15
Országos listás összesítés 74,61 százalékos feldolgozottságnál

Az országos listákra leadott szavazatok 74,61 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok száma a következő:

    1. FIDESZ-KDNP (49,25 százalék, 1 704 574 szavazat)

    2. JOBBIK (19,92 százalék, 689 330 szavazat)

    3. MSZP-PÁRBESZÉD (11,99 százalék, 414 962 szavazat)

    4. LMP (6,56 százalék, 226 920 szavazat)

    5. DK (5,37 százalék, 185 780 szavazat)

    6. MOMENTUM (2,65 százalék, 91 817 szavazat)

    7. MKKP (1,64 százalék, 56 715 szavazat)

    8. EGYÜTT (0,57 százalék, 19 759 szavazat)

    9. MUNKÁSPÁRT (0,30 százalék, 10 222 szavazat)

00:06
Kétharmados Fidesz-többség a parlamentben

Kétharmados Fidesz-többség van az Országgyűlésben a szavazatok 69,14 százalékának összesítése után. A pártok parlamenti mandátumainak száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint:

   1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 91, országos lista: 43, összesen: 134, a parlamenti mandátumok aránya: 67,34 százalék.
   2. JOBBIK: egyéni választókerület: 1, országos lista: 26, összesen: 27, a parlamenti mandátumok aránya: 13,57 százalék.
   3. MSZP-PÁRBESZÉD: egyéni választókerület: 8, országos lista: 11, összesen: 19, a parlamenti mandátumok aránya: 9,55 százalék.
   4. DK: egyéni választókerület: 3, országos lista: 6, összesen: 9, a parlamenti mandátumok aránya: 4,52 százalék.
   5. LMP: egyéni választókerület: 1, országos lista: 6, összesen: 7, a parlamenti mandátumok aránya: 3,52 százalék.
   6. EGYÜTT: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.
    












EZT OLVASTA MÁR?

X