Mégis volna esély egy második brexit-népszavazásra?


-A A+

Töb mint 370 ezren írták alá a The Independent című brit lap petícióját, amely egy újabb referendumot követel a brexitről.

A Final Say (nagyjából: Utolsó hang, megnyilvánulás) nevű, a második népszavazásra vonatkozó petíciót néhány napja írta ki a lap, egyaránt vonzotta a távozni akarókat és a brexitelleneseket is. Fogadóirodák szerint ugyanakkor feleannyi esélye van egy második referendumnak, mint az év elején.

Egy második népszavazást ugyanakkor több politikus is támogat: a konzervatívok részéről Justine Greening miniszter, Tony Blair munkáspárti volt miniszterelnök, a liberál-demokrata vezető Vince Cable és a zöld párt vezetője, Caroline Lucas, de sokan mások is.

A brexit-tárgyalások kimeneteléről egyelőre nem sokat tudni, a konzervatív kormányzat brexit-ügyi minisztere ráadásul nemrég lemondott, majd nem sokkal később a külügyminiszter is így járt el.

A lap éppen ezzel érvel: a jelenlegi folyamatban elveszítik bizalmukat az emberek, nincs előrelépés, csak konfliktusok. Ugyanakkor szerintük érdemes megvizsgálni újra, hogy most, amikor már jobban érzik az emberek, miről is döntöttek, hogy hasonlóképpen járnának-e el. Hivatkoznak arra is, hogy mindkét oldal kampánya hibás volt és téves információkkal tűzdelt.








EZT OLVASTA MÁR?

X