Bartis Attila fotóit mutatják be Csíkszeredában és Bukarestben


-A A+

Bartis Attila A szigeteken című kiállításával indítja őszi szezonját a csíkszeredai Új Kriterion Galéria szeptember 13-án, pénteken. Azonos címmel nyílik kiállítás négy nappal később Bukarestben a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, a bukaresti Nemzeti Művészeti Múzeum és az Új Kriterion Galéria együttműködésében.

A kultúrakedvelő közönség elsősorban Bartis Attila irodalmi munkásságát ismerheti, holott a fotográfia is végigköveti a munkásságát, sőt tulajdonképpen megelőzi az íróit, hiszen fényképezést tanult. Bartis Attila portréi már a kilencvenes években felkeltették a kritikusok érdeklődését, az elmúlt három évtizedben mégis inkább irodalmárként vált ismertté, bár életében mindig is ott volt a látható pillanat megörökítésének művészi igénye.

A két kiállítás fotói a tavaly Budapesten kiállított anyagból, illetve újabb munkákból áll össze, melyeket az alkotó a második otthonául választott Indonéziában készített. A kiállított anyag azonban nem egy távoli táj felfedezésével kecsegtet, hanem épp ellenkezőleg, a kiváló prózaíró alkotói munkásságának teljesen más szemléletét igyekszik bemutatni, fotógráfiái egyéni kompozíciós rendet, illetve témaválasztást hoznak a látogató elé.

Az Új Kriterion Galéria kiállítását szeptember 13-án, pénteken 18 órakor Kemény István költő nyitja meg a csíkszeredai galériában (Petőfi utca 4.), a bukaresti kiállítást Petrányi Zsolt kurátor nyitja meg.








EZT OLVASTA MÁR?

X