Hajléktalanból ünnepelt művész: Ion Bârlădeanu kollázsaiból nyílik kiállítás Csíkszeredában


-A A+

Ion Bârlădeanu egyedi kollázsaiból nyílik kiállítás november 6-án Csíkszeredában az Új Kriterion Galériában. A különös életutat bejáró képzőművész csaknem két évtizedig élt hajléktalanként Bukarest tömbházai között.

Bârlădeanu több mint harminc évig eldobott folyóiratokból ollózott ki képeket, izgalmas, egyedi kollázsokká illesztette őket össze. A célja az, hogy filmet alkosson belőlük. Született rajztehetséggel indult, és rendezni szeretett volna, vagy filmekben játszani, de nem volt módja rá, így egy popkorszak előtti, képzeletbeli világot hozott létre, ami húsz évvel előzte meg a romániai elfogadást, mert ez a stílus a decemberi forradalom utáni Románia valóságából sarjadhatott volna, mint a fogyasztói társadalom egyenes következménye. A művész minimális hozzávalókból olyan film-fotogrammokat alkot, amelyek mindegyike mindig teljes történetet mond el.

Az 1946-ban született Bârlădeanu sosem volt hajlandó a kor elvárásai szerint élni. A kommunizmus éveiben minden lehetséges munkát kipróbált. Húszévesen mondott búcsút szülőfalujának (a Vaslui megyei Zăpodeni-nek) és Tulceán, a nádasban dolgozott, azután kikötőmunkás lett Konstancán. Bukarestben előszőr sírásó, aztán favágó egy gáteresnél, éjjeliőr, szakképzetlen munkás a Népek Házánál. 1989 után sem kötelezi el magát, alkalmi munkákból él, „szabadúszó” szemétválogató egy Moșilor utcai blokk udvarán, apró megbízásokat vállal el a környék lakosaitól.

Nem alapított családot és nem vállalt hivatalosan állást. Viszont olyan művészi projektet kezdeményezett ezekben az években, amelyebe csak „néhány okos embernek” engedett betekintést. 2007-ben megmutatta műveit Ovidiu Feneş képzőművésznek, az ő közvetítésével fedezte fel Dan Popescu galériatulajdonos. A bukaresti H'art Galériával közösen szervezett kiállítást november 6-án, kedden 18 órától nyitják meg.








EZT OLVASTA MÁR?

X