Kulturális Főváros 2021: Barbu részrehajlása nem oszt és nem szoroz


-A A+

Nem a román hatóságok, hanem egy európai intézmény fogja eldönteni, melyik város lesz Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben – szögezte le levelében Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságért felelős biztosa.

A citynews.ro hírportál által idézett sorok válaszul érkeztek Alin Tişe demokrata-liberális szenátor levelére, amelyet azt követően írt José Manuel Barroso EB-elnöknek és Androulla Vassiliounak, hogy Daniel Barbu kulturális miniszter nyíltan Temesvárt kezdte el támogatni a Kulturális Főváros címért folyó küzdelemben.

Mint ismeretes, Románia kulturális minisztere, Daniel Barbu márciusban nyíltan kijelentette, hogy Temesvárt támogatja, nemcsak morálisan, hanem anyagilag is, hogy „visszautasíthatatlan projektözönnel" pályázzon az Európa Kulturális Fővárosa címre 2021-re.

A kulturális miniszter szerint Kolozsvár, Arad és Iaşi még várhat, „lesznek még más alkalmak számukra is", vélte Barbu, aki ezzel kivívta a kolozsváriak felháborodását, többek közt Alin Tişe szenátorét is. Alin Tişe levelet írt az ügyben José Manuel Barrosonak, az Európai Bizottság elnökének és Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságért felelős biztosának, amelyre most érkezett meg a válasz.

Androulla Vassiliou levelében leszögezi, hogy a 2020-2033-as időszak kulturális fővárosainak kiválasztását egy határozatcsomag fogja szabályozni, amelynek összeállítása jelenleg az Európai Parlament és az Európai Bizottság asztalán van. Akárcsak eddig, a 2021-es kulturális fővárosi tisztségért is nyitott, átlátható és korrekt vereny keretében folyik majd a vetekedés, a már említett határozatcsomag alapján – nyomatékosította az európai biztos. „Ebben a pillanatban még senki nem tudja, mely városok lesznek majd versenyben és ki nyeri el a tisztséget 2021-re” -  írta Androulla Vassiliou.

Csak az előválogatás után, és nem romániai hatóságok, hanem egy európai intézmény döntése alapján fogják kijelölni az „Európa Kulturális Fővárosa 2021” cím viselőjét, a teljes függetlenség jegyében – áll a válaszlevélben.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X