FRISSÍTVE - Tiltakoznak a Térey-ösztöndíjasok a támogatást visszautasító Bartók Imre büntetése miatt


-A A+

Nyilatkozatban tiltakozik a Térey-ösztöndíjasok egy része az ellen, hogy egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés érjen. Az állásfoglalás annak kapcsán született, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum ösztöndíjáról való lemondása és ezzel kapcsolatos állásfoglalása miatt a magyar külügy kizárta Bartók Imrét egy nemzetközi irodalmi rendezvényről.

Több Térey-ösztöndíjas erdélyi szerző, Fekete Vince, Láng Zsolt, László Noémi és Lövétei Lázár László is szerepel annak a nyilatkozatnak a 21 aláírója között, amely arra kéri a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy eredeti koncepciójának megfelelően mégis szerepeltesse Bartók Imre szövegeit az Irodalom Éjszakája programban. Az írót a Térey-ösztöndíj nyilvános visszautasítása miatt zárták ki a programból, amit a magyar külügy megerősített.

A Térey-ösztöndíjasok nyilatkozata:
Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért kérjük, mégis szerepeltesse a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Irodalom Éjszakája eredeti koncepciójának megfelelően Bartók Imre szövegeit a programban.
Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért visszautasítjuk a Térey János-ösztöndíjasokat ért méltatlan támadásokat és nyilvános megbélyegzésüket, hiszen az ösztöndíjat a szakma szervezeteinek széles körű részvételével ítélték meg.
Kiállunk a szólásszabadság, a személyes döntés és a szakmai munka autonómiája mellett!
2020. január 30.
Aláírók:
Bartis Attila
Csender Levente
Fekete Vince
Garaczi László
Győrffy Ákos
Háy János
Hász Róbert
Hodossy Gyula
Kemény István
Kollár Árpád
Kürti László
Lackfi János
Lanczkor Gábor
Láng Zsolt
Lászó Noémi
Lövétei Lázár László
Orcsik Roland
Szálinger Balázs
Szilasi László
Solymosi Bálint
Terék Anna
Varró Dániel
Vörös István
Zalán Tibor
A nyilatkozatot a Litera portál tette közzé, megjegyezve, hogy az aláírók a tjnyilatkozat@gmail.com címre várják a további Térey-ösztöndíjasok csatlakozását.

Mint írtuk, a 35 és 65 év közötti, magyar nyelven alkotó szerzőknek szánt alkotói ösztöndíjat eddig már ötön elutasították, mások már a válogatás alatt jelezték, hogy nem kívánnak jelöltek lenni. Csütörtökön a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ), a Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában és a Szépírók Társasága is közleményt adott ki, amelyben közzétették saját jelöltjeik listáját, hangsúlyozva, hogy kiállnak az ösztöndíjról lemondó szerzők mellett is, és elutasítanak mindenféle retorziót velük szemben.








EZT OLVASTA MÁR?

X