Papp Aurél Notre-Dame című 1912-es festménye a Maros Megyei Múzeumba került


-A A+

A Maros Megyei Múzeum – Művészeti Múzeum 2019-es műtárgyvásárlásainak legjelentősebb darabja a Szatmár megyei származású Papp Aurel (Aurel Popp) Notre-Dame című festménye, amelyet 1912-ben, párizsi tanulmányai idején festett a művész. Az alkotást csütörtökön mutatják be a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

A 110 x 131 centiméteres olajfestmény a kolozsvári Quadro Galéria decemberi árverésén cserélt gazdát 16 ezer euróért. A galéria ismertető szövege szerint a Notre-Dame Papp Aurél korai főműve, amelyen „a művészetét meghatározó nagylélegzetű, monumentális komponálás és a széles, sokszor rajzos ecsetkezelés” érhető tetten, ugyanakkor tükröződik benne a párizsi tanulmányút alatt megtapasztalt egzisztenciális küzdelem. A festményt először 1913-ban állították ki Szatmáron.„Tanultam éjjel és nappal, amikor csak módját ejthettem, ha nem kellett zsákot vagy ládát hordani a Szajna partján be- vagy kirakodásra váró uszályokról. Dolgoztam, mint egy állat, mert az otthoni tanári fizetés kellett a családomnak. Ha nem volt elég nappal, éjszaka is dolgoztam, s a pénzért festéket és vásznat vettem, és esténként ettem a hagymától bűzlő véreshurkát, amíg rosszul nem lettem...” – idézi a művész Gheorghe Florian kollegájának írt 1948-as levelét a Quadro Galéria ismertetője.

A csütörtökön délután 5 órától, a marosvásárhelyi Kultúrpalota jobb szárnyának második emeletén szervezett bemutató eseményen Soós Zoltán múzeumigazgató és Cora Fodor művészettörténész lesz a házigazda, vendégeik pedig a Szatmárnémeti Művészeti Múzeum Papp Aurél kiállításának szervezői, az Aurel Popp – Între două culturi és az În atelierul lui Aurel Popp című albumok szerzői: Dumitru Păcuraru író, újságíró, a Poesis Internațional, Informația Zilei igazgatója, Maria Adriana Zaharia történész, újságíró, az Informația de Duminică főszerkesztője, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karának doktorandusza és Oana Mirabela Păcurar képzőművész, kurátor, designer.

A festmény mellett Papp Aurél párizsi időszakának Vázlatfüzetét és az Aurel Ciupeval (1900–1988), a Marosvásárhelyi Képtár 1932–1940 közötti gondnokával folytatott levelezését, és további különleges dokumentumokat is bemutatnak, olvasható a múzeum közleményében.

A Notre-Dame az Erdély festészete a két világháború között című időszaki kiállításon április 19-ig látható,  keddtől vasárnapig 9–16 óra között.

A Maros Megyei Múzeum legutóbbi műtárgyvásárlásakor Szervátiusz Jenő, Pericle Capidan, Balla Béla, Gy. Szabó Béla, Csikós Antónia és Kusztos Endre alkotásokat is beszerzett.








EZT OLVASTA MÁR?

X