Nyolcvan éves a Tom és Jerry rajzfilm


-A A+

Tom és Jerry –  eredetileg Jaspernek és Jinx-nek nevezett – történetein generációk nőttek fel, humoros macska-egér harcaikkal és megnyilvánulásaikkal nyolcvan éve nevettetik a nagyközönséget, az alkotás számos Oscar-díjban részesült az elmúlt évtizedek során.

Miután az MGM filmstúdió megirigyelte versenytársai sikerét, amelyeket a Miki Egérrel (Mickey Mouse) vagy a Cucu Malaccal (Porky Pig) értek el, ő maga is létrehozta saját nagysikerű rajzfilmjét: az intézmény két fiatal munkatársa, William Hanna és Joe Barbera kapta  az alapötlet megvalósítását – írja a hvg.hu portál.

Joe Barbera végül a macska és az egér harca mentén indult el, az alapötletet pedig teletűzdelte konfliktusokkal és üldözésekkel. Így jelent meg 1940-ben Elbocsátás (Puss Gets the Boot) címmel az első alkotás. A filmben még Jaspernek nevezték a macskát és Jinxnek az egeret. Az animációs film népszerűsége miatt megszületett Tom és Jerry, a sorozat pedig a következő évtizedekben sorra szerezte meg az Oscar-díjakat.

Szerte a világon imádták a két rajzfilmfigurát: egy 2015-ös felmérés szerint Nagy-Britanniában a felnőttek körében Tom és Jerry volt a legnépszerűbb rajzfilm. Azonban 2016-ban egy egyiptomi tisztviselő a rajzfilmet tette felelőssé a közel-keleti erőszakért, Ali Khamenei, Irán legfőbb vallási vezetője pedig Tom és Jerry viszonyához hasonlította az USA és Irán kapcsolatát.

 A Tom és Jerry jogait birtokló Warner Brothers az idén egy játékfilm elkészítését tervezi az ismert macskáról és az egérről.







EZT OLVASTA MÁR?

X