„A harc lent az emberek között zajlik, az arénában, a hétköznapokban” - interjú Hajdu Szabolccsal a Békeidőről


-A A+

Hajdu Szabolcs Békeidő című filmje lesz az első olyan magyar nagyjátékfilm, amelynek online, a Vimeo videómegosztón lesz az ősbemutatója. Az április 23-i premierre készülve beszélgettünk a rendezővel a nagyrészt Kolozsváron, sok erdélyi résztvevővel forgatott film-antológiáról, amely a Látókép-Production, a Filmtett Egyesület és a svájci Bord Cadre Films gyártásában készült, producere Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs mellett Jim Stark, Jim Jarmusch korábbi állandó producere, aki a 2014-es Délibáb után dolgozik ismét az alkotópárossal.

Miért döntöttetek úgy, hogy nem várjátok meg a járványhelyzet végét, hanem online bemutatjátok a Békeidőt?

Egy filmnél mindig nagyon frusztráló érzés, amikor elkészül, de vissza kell tartani különböző okok miatt, akár egy évig is. Az alkotó minél hamarabb szeretné már megmutatni olyankor a közönségnek, de sokszor promóciós szempontok miatt meg kell várni a megfelelő tavaszi vagy őszi bemutató-időpontot, vagy különböző fesztiválokat, és addig nem lehet továbblépni. Ezzel a filmmel ott tartottunk, hogy ha most nem mutatjuk be, akkor nagyon sokat kellett volna várnunk. Valószínűleg az összes számításba jövő fesztivál törlődik ezen a nyáron, és nyilván egy nemzetközi premier után mutattuk volna be itthon, Magyarországon, így ez valószínűleg egy évet csúszott volna.A nemzetközi fesztivál-bemutató akkor már esett? Mit lehet erről tudni a mostani bizonytalan helyzetben?

Nem tudunk semmit. Ezért is határoztunk úgy, hogy most bemutatjuk ezt a filmet. Mert, gondolom, mindenki átéli most ezt a tehetetlen állapotot, senki sem tud haladni igazán a munkájával, főleg, aki a művészeti szférában dolgozik. Nekünk teljesen leálltak a színházi előadásaink, le volt kötve gyakorlatilag az egész nyár, le voltak kötve a színházi fesztiválok, ez nagyon nagy anyagi kiesés is. Ha már van egy film a farzsebben, akkor miért ne mutatnánk meg most? Egyébként ez Török-Illyés Orsolya ötlete volt, és én rögtön azt mondtam, hogy igen, ennek most így kell történnie. Ráadásul úgy éreztük, hogy nagyon aktuális, sok szempontból, politikai rezonanciája is van.

Most hogy látjátok, mik az online bemutató előnyei, hátrányai a hagyományoshoz képest?

Nem tudjuk, soha nem csináltunk még ilyet. Kipróbáljuk, mint ahogy annak idején kipróbáltuk a lakásvetítéseket is az Ernelláékkal. Akkor sem volt fogalmunk róla, hogy az hány emberhez fog eljutni, hogy fog elsülni, milyen lesz a formája. Most is elég nagy bizonytalanságban vagyunk ezzel kapcsolatban. Én abban reménykedem, hogy most elég sokan vannak gép előtt, és sok emberhez el tudjuk juttatni. Amiről itt le kell mondjunk, az a mozi képmérete és -minősége, és a lakásvetítés közösségélménye, de ez egy másfajta helyzet most.

Mikor lett a cím Békeidő?

Ez nagyon érdekes, ugyanis a cím körülbelül három-négy hónappal ezelőtt változott meg, eredetileg Treasure City volt, de nem akartam angol címet, sokat gondolkodtam, hogy mi legyen, sokat foglalkoztatott a békeidő, mint fogalom és végül ez lett. Amikor beütött a járvány, elkezdett a médiában ez a szó, hogy „békeidő” egyre gyakrabban előjönni. Furcsa egybeesés, sok újságcikkben, interjúban felbukkan, hogy „békeidőben egyébként az szokott lenni, hogy…”, úgyhogy ez most összecsengett. Olvasd tovább a Filmtetten!








EZT OLVASTA MÁR?

X