Visky András Pornó című előadását teszi közzé online a szatmári színház


-A A+

Péntek este hétkor kerül fel a szatmári Harag György Társulat Youtube-csatornájára Visky András Pornó című előadása, amelyet 2016-ban mutatott be a társulat.

„Húsz éven át cipeltem magammal egy nagyon személyes, tulajdonképpen megoszthatatlan, legalábbis annak hitt történetet, de aztán egyszer csak elért a budapesti Nemzeti Színház felkérése, és elhatároztam, hogy nem halasztom tovább, elmondom, lesz, ami lesz” – mesélte a darab születéséről Visky András.„Harmadik gyermekünket vártuk 1989-ben, Szatmárnémetiben. Már belátható közelségbe került a szülés ideje, amikor a magzat úgy döntött, mégsem jön erre a világra. Belehalt édesanyja testébe. Születése előtt feladta, mint Beckett anyaméhben monologizáló, megszületni nem akaró, végül pedig április 13-án, nagypénteken, egyenesen a halálba beleszülető énje. A mi gyermekünk karácsonykor érkezett volna, a forradalommal együtt, de a mi karácsonyunk akkor nem a születés, hanem a gyermekhalál éve lett. Megszűnt dobogni a szíve, nem mozdult többet, leélte el sem kezdett életét – ki érti ezt? »Pornó« – egy fiktív fedőnév. A valóság viszont ennél a fikciónál sokkal elképesztőbb. A fedőnév viszont nem fedi el a valóságot. Reménységem szerint feltakarja” – írta az előadás kapcsán a szerző-rendező.  

Az előadás szereplője Albert Csilla, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze, zenél Antal Attila, hangjával pedig Dimény Áron is jelen van a produkcióban. A dramaturgi feladatokat Deák Katalin látta el, jelmezek és a díszlet tervezője Fornvald Gréti volt, aki az előadáshoz kötődően egy térinstallációt is tervezett, mely több helyszínre is elkísérte a Pornót. A produkció zenei anyagát Antal Attila, Visky Péter és Visky Bence készítette, a videobejátszásokat Süveg Károly rögzítette, az előadás ügyelője és súgója Szabó Ritta volt.
EZT OLVASTA MÁR?

X