„Többe kerül a leves, mint a hús” – így nyílnak újra az erdélyi múzeumok


-A A+

A május 18-i múzeumi világnap néhány kivétellel zárva találta az erdélyi múzeumokat, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot például a felújítási munkálatok miatt, más intézményeket pedig azért, mert még nem készültek fel az igen későn kézhez kapott kötelező egészségügyi feltételek biztosítására, vagy nem számítanak műkedvelők tömegeire ebben az időszakban.

A kulturális minisztérium a múzeumvezetőkre bízta, hogy mikor nyitják meg az intézményeiket, azzal az ajánlással, hogy a szabadtéri létesítményekkel kezdjék. Ennek megfelelően érdemes intézményenként tájékozódni a nyitvatartásról. Arra is számítani kell, hogy múzeumba csak maszkban, lázmérés után, egyedül, legfeljebb közeli családtagok társaságában léphetünk be, és nem bámészkodhatunk amennyit és ahol jólesik.

Legfeljebb két órát maradhatunk, de van ahol csak felet   

A múzeumok és galériák vészhelyzet alatt érvényes működési feltételei megjelentek a Hivatalos Közlönyben, adta hírül vasárnap az Agerpres. A múzeumokat és galáriákat a helyi egészségügyi hatóságokkal egyeztetve, a helyi járványhelyzet függvényében fokozatosan lehet megnyitni, az alkalmazottak és a látogatók egészségét előtérbe helyezve.   

Az előírás szerint csak maszkkal, a fertőtlenítő lábtörlők használata után szabad belépni a múzeumokba és galériákba. Legalább két méteres távolságot kell biztosítani a látogatók között, anélkül, hogy egyszerre többen tartózkodjanak az épületben, mint a maximális befogadóképesség fele. A szabályokat jól láthatóan ki kell írni. A látogatás nem tarthat többet két óránál, csak az előre meghatározott útvonalon lehet haladni, és az audio guide-ok használata tilos. A légúti betegségre utaló tüneteket (köhögés, tüsszentés) mutató látogatók, illetve azok, akik megtagadják a lázmérést vagy 37,3 Celsius foknál magasabb a testhőmérsékletük, nem léphetnek be az épületbe.

A jegypénztárakat plexi paravánnal kell lezárni, előnyben kell részesíteni a kártyás fizetést, és tilos újrahasználni a nyomtatott információs füzeteket, leporellókat. A menedzsmentnek biztosítania kell a rendszeres fertőtlenítést, szellőztetést, a klímarendszerek heti egyszeri tisztítását. A kis kiállítótermek és a múzeumi kávézók továbbra is zárva maradnak. A csoportos látogatás, a rendezvények szervezése, a szabadtéri játszóterek, pihenők használata tilos.

Gyarmati Zsolt, Csíki Székely Múzeum: „az emberek nem a múzeum-látogatással fogják kezdeni”

A Csíki Székely Múzeum fokozatosan indítja újra tevékenységét: a szükségállapot feloldását követően, május 15-étől visszahívta kényszerszabadságra küldött munkatársait, ám a közönség előtt egyelőre nem nyílnak meg a kiállítások – mondta el a Maszol érdeklődésére Gyarmati Zsolt igazgató.

„Ezt azért tettük, mert egyrészt így elvszerű, másfelől pedig rengeteg a felgyűlt munka. A múzeumban a színfalak mögött sokkal több munka zajlik, mint amit a közönség lát: a gyűjtemények kezelése, konzerválás, restaurálás, digitalizálás, tudományos kutatások, cikkek írása” – fogalmazott az intézményvezető.Gyarmati Zsolt hozzátette: a fokozatosság elve azt diktálja, hogy most ne nyissák meg a közönség előtt a múzeumot. Mint mondta, a kulturális minisztériumban a romániai múzeumvezetők véleménye alapján olyan álláspont körvonalazódik, hogy minden múzeum menedzsmentje egyénileg dönthessen a megnyitásról. „Első körben a szabadtéri múzeumok megnyitása ajánlott, de ezt sem kötelező megtenni május 18-ától” – emelte ki Gyarmati Zsolt.

Az igazgató szerint különösen olyan múzeumokban lehet problémás a járvány elleni védekezés rendelkezéseinek a betartása, amelyek kisebb termekkel rendelkeznek. „Az óvintézkedések tekintetében még nem vagyunk készen ebben a pillanatban. Ugyanakkor azt prognosztizáljuk, hogy az emberek nem a múzeum-látogatással fogják kezdeni, ha kiszabadulnak otthonról, hanem kimennek a szabadba, nem akarják újra bezárt térben tölteni az idejüket” – fogalmazott a menedzser.

Gyarmati Zsolt szerint a gazdasági szempontokat figyelembe véve sem volna ésszerű megnyitni a múzeum kapuit a közönség előtt, hiszen a termekben használt világítás és a felügyelet költségeit bevételek nélkül kellene állnia az intézménynek.

„Ezek azok az érvek és meglátások, amelyek alapján kitolnánk a múzeum megnyitását. Erre van fenntartói jóváhagyásunk is az önkormányzat és a minisztérium részéről is. Hogy mikor lesz a megnyitás, azt nem tudjuk. Amikor alkalmasnak véljük, és eljön az ideje, akkor készen fogunk állni a nyitásra” - összegzett Gyarmati Zsolt.

Miklós Zoltán, Haáz Rezső Múzeum: „többe kerül a leves, mint a hús”

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban a szükségállapot első hónapja alatt zárt ajtók mögött folytatódott a szakmai munka. „A szükségállapot meghosszabbításának időpontjától, április 15-től viszont a fenntartónkkal való egyeztetés értelmében, a dolgozók nagy részének munkaviszonyát felfüggesztettük május 15-ig. Ez alól kivételt képeztek a régészeink, akik a külső megrendelőkkel kötött szerződéseket teljesítették, s a régészeti feltárás ezidő alatt is több helyszínen zajlott” – mondta el Miklós Zoltán múzeumigazgató.

 

Május 15-tel kezdődően a munka újraindult a múzeumban, mindenki visszatért dolgozni. A szakmai munka mellett a személyzet egy része azon dolgozik, hogy teljesíteni tudják a minisztériumi előírásokat. A múzeum központi épületének mellékhelyiségeit folyékony szappanadagolókkal és kézszárító gépekkel szerelték fel, nagyobb mennyiségű fertőtlenítő szereket szereztek be az alkalmazottak, illetve a látogatók részére, továbbá cipőfertőtlenítő lábtörlők, a jegyirodát elzáró plexi paraván beszerzését tervezik. Felkészülnek arra is, hogy a multimédiás eszközöket, kiállító felületeket naponta többször fertőtleníteni kell. A múzeumi személyzet védőmaszkot és kesztyűt fog viselni, és ez kötelező lesz a látogatók számára is.

Miklós Zoltán szerint a biztonsági előírások teljesítése nem jelent túlzott anyagi terhet, ugyanakkor beláthatatlan, hogy mennyi ideig kell teljesíteni ezeket, és lehetnek-e ebből gondok. „Egy kis múzeum esetében, mint mi, főleg, hogy turizmusra nem számíthatunk, többe kerül a leves, mint a hús” – jegyezte meg a múzeumigazgató.

Mint mondta, ahogy a teljes múzeumi szakmát, a Haáz Rezső Múzeumot is „fejére fordította” a járvány. „Minket kifejezetten kellemetlenül érintett a korlátozás, hiszen május utolsó hetében két újabb kiállítást kellett volna nyitnunk, lecserélve a korábbi kínálatot. A partnermúzeumok sem tudják teljesíteni a korábbi megállapodásokat, ezért Udvarhelyen egyelőre ugyanazokkal a kiállításokkal nyitunk újra, amelyekkel bezártunk márciusban. A nyár folyamán lehetetlen bármilyen új megnyitó, a Múzeumok Éjszakája rendezvényünket is törölni kellett” - tudatta Miklós Zoltán. Mint megtudtuk, csupán a PULZUS művésztábort tartják meg, amennyiben a résztvevők eljönnek, itt ugyanis legfeljebb tíz fős alkotóközösségre számítanak. Kiállítás-megnyitó viszont nem lesz.

A beltéri kiállításokat eredetileg május utolsó előtti hétvégéjén tervezték megnyitni a nyári órarend szerint, a szejkefürdői Borvízmúzeum nyitását pedig legkorábban júniusra ütemezték be, de ezt a tervet borította a kulturális miniszter csütörtök esti nyilatkozata, miszerint először a szabadtéri múzeumokat ajánlott megnyitni, jelezte a múzeumigazgató. „Ha élünk, okosabbak leszünk” – utalt a bizonytalan helyzetre Miklós Zoltán.

Hol mehetünk múzeumba már a vészhelyzet első hetében?

Marosvásárhelyen éppen a múzeumi világnapon, hétfőn nyílt meg a Néprajzi és Népművészeti Múzeum, a Kultúrpalota viszont csak június 1-jétől lesz nyitva, és a felújítási munkálatok miatt részlegesen: a Tükörterem, a Hangversenyterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a Kultúrpalota előcsarnok lesz látogatható. A Néprajzi Múzeum és a Kultúrpalota a téli program szerint tart nyitva: hétköznapokon 9 és 16 között látogathatók a múzeumok, szombaton és vasárnap a Kultúrpalotába 9-14:30 között lehet bemenni, a Néprajzi Múzeumba pedig 9 és 14 óra között.

Nagyváradon kedden, május 19-én nyit újra a Nagyvárad Városi Múzeum, amely hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra közt lesz nyitva, de 13 és 14 óra között fertőtlenítés céljából bezár. Az intézmény közölte, hogy június 30-ig biztosan nem tart vezetett múzeumbejárást.  Május 22-én, pénteken megnyitják a Körösvidéki Múzeumot is a látogatók előtt, valamint az ennek részeként működő Ady Endre Emlékmúzeumot, az Aurel Lazăr és Iosif Vulcan nevét viselő emlékmúzeumot és a révi barlangot is.

Kolozsváron szerdán, május 20-án nyit újra a Művészeti Múzeum, hétfő és kedd kivételével minden nap 10 és 18 óra közt lesz nyitva, 14 és 15 óra között azonban fertőtlenítő-szünetet tartanak. Az általános egészségügyi intézkedések mellett ez az intézmény egyszer használatos, cipőre húzható műanyagzacskókat is kínál a látogatóknak.








EZT OLVASTA MÁR?

X