Méhes György vígjátékával indul a színházi évad Marosvásárhelyen


-A A+

A marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat augusztus 29-én Méhes György Duplakanyar című vígjátékával indítja 76. évadát. A Gáspárik Attila rendezésében színpadra kerülő produkció egy letűnt korra való derűs visszatekintésre invitálja a nézőt, áll a színház közleményében.

Méhes György neve korántsem ismeretlen a marosvásárhelyi közönség számára, darabjai az 1989-es forradalom előtt igazi csemegének számítottak a romániai magyar színházakban, emlékeztet a közlemény.  Az ötvenes évek végétől kezdődően műfordításai mellett több színdarabját is műsorra tűzte a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház.

„A szerző biztos siker-recept volt. A 33 névtelen levél, a Mi, férfiak, a Roppant kényes ügy garancia volt a teltházas szériákra.  A vígjátékok sorában a gyöngyszem a Duplakanyar volt. Kit ne érdekelt volna az a történet, amelyikben egy párttitkár egy autóbaleset miatt kórházba kerül. A darabban számtalan utalást találni az élelmiszerhiányról, az orvosoknak adandó pénzes borítékokról, a kórházi ágyhiányról… Magyarán, a darab húzogatta a kommunista diktatúra macskájának a bajszát. Persze, ne gondoljunk elementáris színházi formai bravúrokra. A mű legfőképpen a színészek számára biztosított bravúros játéklehetőséget” – mutatott rá Gáspárik Attila, hozzátéve, hogy harminc év elteltével Méhes György teljesen eltűnt az erdélyi színpadokról. „Adjunk neki idén egy esélyt! Vizsgáljuk meg, hogy ki tudjuk-e ma már önfeledten nevetni nem túl vidám múltunkat egy fiatal színészgeneráció játékában. Utazásra fel, nyomjuk meg a gázpedált, mert jön Simon elvtárs és a Duplakanyar!” – mondta az előadás rendezője.

Szereplők: Bálint Örs, Benő Kinga, Csíki Szabolcs, Fodor Piroska, Fülöp Bea, Gecse Ramóna, Henn János, Kilyén László, Somody Hajnal, Korpos András, Lőrinc Ágnes, Ördög Miklós Levente, Ciugulitu Csaba, Nagy Levente, Nagy Péter, Máthé Zsolt, Zólyomi Endre
Rendező: Gáspárik Attila; Jelmeztervező: Moldován Orsolya; Díszlet: Kirápság Alitta; Zene: Boros Csaba;

A Tompa Miklós Társulat előadásai a járványügyi óvintézkedések betartása érdekében továbbra is szabadtéri helyszíneken zajlanak. A 12 éven felülieknek ajánlott, román felirattal követhető előadás bemutatója augusztus 29-én este 20:00 órától látható a marosvásárhelyi Nyári Színházban, a következő előadás pedig augusztus 30-án szintén 20:00 órától. Mindkét előadásra érvényesek a tavalyi évad mecénás és bemutatóbérletei, viszont előzetes helyfoglalás szükséges.

Jegyek a Nemzeti Színház nagytermi jegypénztárában (nyitvatartás hétköznapokon 12 és 18 óra között, telefonszám: 0365 806 865) vásárolhatók, valamint a helyszínen előadás előtt egy órával. Online jegyvásárlás a biletmaster.ro oldalon.

(Címlapfotón: Méhes György 2002-ben | fotó: MTI/Kovács Attila)








EZT OLVASTA MÁR?

X