Csőd szélén a kortárs kultúrát jelentő függetlenek, levelet írtak a hatóságoknak


-A A+

A romániai független színházak támogatását kéri 18 romániai szervezet abban a hatóságoknak címzett nyílt levélben, amelyben arra figyelmeztetnek, hogy a járvány következtében ez a szektor eltűnhet, noha az innovációt és a nemzetközi szintű kortárs kultúrát jelenti az országban, írja a News.ro.

A levelet többek között a bukaresti Teatrul Act, az Apollo111, a Green Hours & Teatrul LUNI, a Grivita 53, a WASP - Working Art Space and Production, a temesvári Auăleu, a brassói Visssual és  kolozsvári ZIZ Art and Social Area jegyzi, hangsúlyozva, hogy több tíz független kulturális tér és több ezer személy maradhat bevétel nélkül és lehetetlenülhet el a közeljövőben. Mint írják, a tevékenységük fél éves leállása, a szükséges egészségügyi előírások miatt megfelezett nézőszám, és a konkrét állami támogatás hiánya lehetetlen helyzetbe sodorja az ország független színházait.Hangsúlyozzák, hogy a független színházak számára létfontosságú a jegyeladásokból származó bevétel. „Nincs állami költségvetésük, de 30 éve a művészi innováció helyszínét jelentik, nekik köszönhetően kapcsolódik be Románia az európai kultúrába, ugyanakkor adófizetéssel és a fiatal munkaerő foglalkoztatásával hozzájárulnak az állami költségvetéshez” – érveltek a független színházi szféra fontossága mellett az aláírók.

A nyílt levél arra is kitér, hogy a koronavírus-járvány csak elmélyítette a már eleve létező problémákat: a rossz munkakörülményeket, az állandó bizonytalanságot. A független szektor kezdeményezései ugyanakkor jelentős társadalmi és kulturális hasznot hoztak: hátrányos helyzetű régiók számára biztosítottak hozzáférést a kultúrához, döntően beavatkoztak bizonyos közösségek fejlődésébe, új közönség-szegmenst vontak be, kutattak és kulturális stratégiát dolgoztak ki, megújították a kulturális szektort, a közintézmények kínálatát kiegészítve.

Az előadóművészetekkel foglalkozó független szervezetek képviselői a kormányhoz, a kulturális-, pénzügyi minisztériumokhoz, az Európai Alapok Minisztériumához, a polgármesteri hivatalokhoz és prefektúrákhoz folyamodnak konkrét anyagi segítségért.

„Ismerjük és támogatjuk a koronavírus terjedésének megelőzésére irányuló egészségügyi szabályokat , betartjuk őket, és aktívan népszerűsítjük a betartásuk szükségességét. De ha a vírus terjedésének megelőzése miatt csak félházzal kezdjük újra az előadásokat, a jegyeladásokból származó bevétel megfeleződik, és képtelenek leszünk kifizetni a működési költségeinket” – írják, hozzátéve, hogy az állami fenntartású intézmények tevékenységére kevésbé hat katasztrofálisan a fizikai távolságtartás szabálya.








EZT OLVASTA MÁR?

X