Erdély legjei – Hargita megye: a Mini Erdély park (VIDEÓ)


-A A+

Cikksorozatunkban az erdélyi megyék értékeit térképezzük fel. Témaválogatásunk rendhagyó és szubjektív, magyar önkormányzati vezetők ajánlásai alapján készült. Így „Erdély legjei” közé a látványos turistacélpontok, a kulturális, építészeti örökség elemei mellé az elmúlt évek kiemelkedő gazdasági beruházásai és más megvalósításai is bekerültek. Vagyis mindazok az értékek, amelyekre a helyi elöljárók szerint a megyéjük büszke lehet.  

Fazakas Szabolcs, a Legandárium producere tíz éve vette észre, hogy a Mini Európa szabadtéri makettparkból hiányzik Erdély, és úgy gondolta, hogy itthon elkészíti Románia első makettparkját. A parkon öt éve kezdtek el dolgozni, és idén, augusztus 1-én nyitották meg Szejkefürdőn. Az ötletről és az eddig elért sikerekről beszélgettünk Fazakas Szabolccsal az Erdély legjei sorozatunkban. (Videó: Lepedus-Sisko Péter/Varró-Bodoczi Zoltán)  

„Számítottunk rá, hogy jönnek, de meglepődtünk, hogy mennyien. Első két nap alatt négyezer ember fordult meg Szejkefürdőn. Jöttek bukaresti bloggerek is, akik csodálkoztak, mert ilyen még nincsen Romániában, mi vagyunk az elsők. Először Erdélyt készítjük el, és utána jöhet Románia többi része is, mert van, amit mutatni” – mesélte a producer.

Fazakas Szabolcs tíz éve látogatta meg a brüsszeli Mini Európa parkot, és nagyon csodálkozott azon, hogy onnan hiányzik Erdély, holott itt jelentős építészeti örökség van, amit szerinte ismernie kell mindenkinek. Úgyhogy egy „turistamegállító parkot” hoztak létre, ahol egyelőre 40 makett mutatja be a multikulturális Erdély építészeti sokszínűségét, és ezek száma szeptember végéig 64-re fog nőni.

A maketteket a székelykeresztúri származású Vajda Domokos készítette, és Németh Hajnal Auróra képzőművésznő festette, Gyöngyössy János történeti grafikus szakmai irányításával, a cél pedig az, hogy jövő évre mind a 102 darab elkészüljön. Ezek között nem csak magyar vonatkozású épületek lesznek, hanem elkészül pédául a remetei és a horezui kolostor is. A bemutatott épületek közül több is az UNESCO Világörökség része.

A makettek műanyagból készülnek, UV-álló festékkel, és egy-egy darabon 2-3 hónapot is dolgoztak. A mini épületek elkészítésének négy éve fogtak neki, a tereprendezést pedig három éve kezdték el, és ha meg tudják oldani a makettek védelmét az időjárás viszontagságaitól, akkor a téli nyitvatartás sem kizárt. A Mini Erdély parkot régiók szerint van osztották fel, és mindegyiken a specifikusan saját növényzetet ültetik el. Felmérték, hogy melyik kastélyban, nemesi birtokon milyen növényzet van, és azokat fogják betelepíteni, így ez növénypark is lesz egyben.

„Az egész park Orbán Balázs szemszögéből van megépítve, ezt láthatta, amikor élt. Nekünk ő nagyon fontos személy, és nem helyes az, hogy mindig csak a születésének és a halálának az évfordulójakor kerülnek elő a koszorúk. Szerintünk meg kell mutatni az embereknek, hogy ki volt ő, és mit csinált, mivel nagyon sok mindent tett a régióért. Ezért is nyitunk egy Orbán Balázs látogatóközpontot itt, a Szejkén. Folytatjuk kicsit a munkáját, a Legendáriumba bevittük azokat a mondákat, amelyeket összegyűjtött, és a Mini Erdély park egy tiszteletadás neki” – mondta el Fazakas Szabolcs.

Orbán Balázs idejében Szejkefürdőn 450 férőhelyes szálloda működött, étteremmel, és az ország minden részéről jártak az Attila-forráshoz a gyógyulni vágyók. Fazakas Szabolcs ott nőtt fel, és végignézte, ahogy az elmúlt 30 évben tönkremegy minden, senkit sem érdekelt Szejkefürdő. Szerinte óriási potenciál van a helyben, rengeteg elhanyagolt villa van ott, és reméli, hogy a makettparknak köszönhetően felfigyelnek rá, és lassan elkezdhet újra fejlődni.

Az ország egyetlen tematikus makettparkját most már több mint tízezren látogatták meg, hétköznap 500-600-an, hétvégén pedig több mint 1500-an mennek ki Szejkefürdőre. A makettek mellett leírás is van, három nyelven, amelyet forgatni lehet, így Fazakas Szabolcs szerint nem lesz veszekedés, hogy kinek a nyelve van felül. Reméli, hogy ezzel a parkkal párbeszéd alakul ki az itt élő nemzetiségek között, és tanító szerepe is lesz.  

A Mini Erdély-park területén pedig egy család- és gyermekbarát Mini Erdély-szálloda is megnyílik, a gyerekeknek is lesz elfoglaltságuk, ugyanis elindítanak egy kis gőzöst, és egy bivalyos szekeret is, amire felülve a turisták körbejárhatják a Szejkét, és megkóstolhatják a környéki borvizeket. A Mini Erdély-park délelőtt 10 órától este hétig látogatható a hét minden napján. A belépő gyerekeknek és nyugdíjasoknak 8 lejbe, felnőtteknek 15 lejbe kerül.








EZT OLVASTA MÁR?

X