Közelednek az álláspontok a kolozsvári bábszínházban. Vagy mégsem?


-A A+

A kolozsvári PUCK Bábszínház magyar tagozatának összes munkatársa, köztük Varga Ibolya tagozatvezető is aláírta azt a nyilatkozatot, amellyel egy önálló, államilag finanszírozott Kolozsvári Magyar Bábszínház szükségességét fejezik ki. Az állásfoglalást a Kolozsvári Magyar Bábszínházat kezdeményező csoport (KOMAB) jutatta el a sajtónak, ami azonban Varga Ibolya szerint elhamarkodott lépés volt. FRISSÍTÉS: A magyar tagozat egy része elhatárolódik Urmánczi Jenőtől.

A KOMAB kedd reggel „örömmel tájékoztatta a nyilvánosságot”, hogy az augusztus 31-i évadnyitó tagozati megbeszélésen a munkatársak kifejtették álláspontjukat a Kolozsvári Magyar Bábszínház (KOMAB) kezdeményező csoport online petíciójáról és beszámoltak személyes intézményi tapasztalataikról. Majd szeptember 1-jén mindannyian aláírtak egy közös nyilatkozatot, miszerint egyetértenek abban, hogy szakmai fejlődésük, szakmai helytállásuk és közönségük javára válna egy önálló, államilag finanszírozott Kolozsvári Magyar Bábszínház. Hozzáteszik, hogy álláspontjukat a Puck Bábszínház, az intézményt fenntartó Kolozs Megyei Tanács és a nyilvánosság előtt is vállalják.

A KOMAB állítása szerint a nyilatkozatrólhétfőn tájékoztatta a bábszínház vezetőségét és a fenntartót is.

Varga Ibolya tagozatvezető megkeresésünkre azt mondta, az aláíráslistát a KOMAB egyik alatója, Urmánczy Jenő a tagozat tagjainak megkérdezése nélkül tárta sajtónyilvánosság elé, és a szerdai vezetőségi gyűlés előtt nem kívánta kommentálni a tartalmát.

Urmánczy Jenő a Maszolnak azt mondta, abban sikerült megegyezni, hogy a társulatnak szüksége van az önállósodásra. Hozzátette, ez az igény eddig nem jutott úgy el a közönséghez, illetve a döntéshozókhoz, hogy érdemben tudjanak erre valamit lépni. „Abban egyetértettünk, hogy most kifejezhetjük ezt az igényt, mert most talán van esélye annak, hogy meg is valósuljon” – fogalmazott. A Puck Bábszínházban augusztusban vitát kiváltó 15 millió forintos BGA-támogatásról, amelyet az Urmánczi Jenő által vezetett Apropó Egyesület nyert, de amelyet a bábszínház partnersége nélkül nem tudnak felhasználni, a bábszínész azt mondta, ebben az ügyben egyelőre nem történt előrelépés, de remélik, hogy az év vége előtt ezt is sikerül tisztázni.   

A KOMAB augusztusi sajtótájékoztatóján diszkriminációval vádolta a Puck Bábszínház igazgatóját, Emanuiel-Simion Mureșan-Petrant, és nehezményezte, hogy nem hajlandó partneri szerződést kötni az Apropó Egyesülettel, amely 15 millió forint magyar állami támogatást kapott a Bethlen Gábor Alapkezelőn (BGA) keresztül a magyar tagozat támogatására. Varga Ibolya, a magyar tagozat vezetője és Emanuiel-Simion Mureșan-Petran cáfolta a vádakat, egyetértettek abban, hogy Urmánczi Jenő az Apropó Egyesületen keresztül egyeztetés nélkül kötött szerződést a BGA-val a támogatásról, amelyet csak a saját maga által javasolt előadásokra akart felhasználni. A bábszínház igazgatója Urmánczi Jenő fegyelmi kivizsgálását, sőt pert helyezett kilátásba. Emellett a diszkriminációval kapcsolatos vádak kivizsgálását kérték az Országos Diszkriminációellenes Tanácstól (CNCD).

FRISSÍTÉS: A magyar tagozat egy része elhatárolódik Urmánczi Jenőtől

Nem járul hozzá a Puck Bábszínház magyar tagozatának egy része, hogy Urmánczi Jenő, a KOMAB-on keresztül rájuk is hivatkozva nyilatkozzon, mondta el a Maszolnak Varga Ibolya tagozatvezető a szerdai tagozati gyűlés után.

„Persze, hogy morálisan támogatjuk, mint minden magyar ember, az önálló magyar bábszínházat, de abban nem volt egyetértés, hogy ezt a tudomásom nélkül a sajtónak átadja Urmánczi Jenő kollegánk, hiszen az aláírásaink magánügyek. Hivatkozhatott volna rá, de külön megkértük, hogy ne adja ki ezt a papírt, csak úgy látszik, félreértés történt” – mondta Varga Ibolya. Hozzátette, hogy a tagozat egy része elhatárolódik Urmánczi Jenőtől. „Úgy döntöttünk, hogy azok, személy szerint, talán kilencen a 19-ből, akik úgy gondolják, hogy nekik szószólójuk Urmánczi Jenő kolléga, azoknak a nevét kiírhatja. A miénket nem, mert mi nem kérünk abból, hogy ő a szószólónk legyen. Ha bármi közlendőnk van, akkor meg fogjuk mi fogalmazni” – szögezte le a tagozatvezető.

Varga Ibolya kétli, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a megye egy új kulturális intézmény fenntartását vállalná, hiszen a meglévőket is nehéz lesz fenntartani. Addig is, amíg az önálló magyar bábszínház megvalósulhat, „itt kell dolgoznunk, a Puck bábszínháznak vagyunk az alkalmazottai, és ennek a szabályait kell betartsuk, a törvényeknek megfelelően” – fogalmazott.

(Címlapfotó: Wonderpuck utcai fesztivál Kolozsváron | fotó: Lőrincz Anna)








EZT OLVASTA MÁR?

X