Összeállt a 28. Alter-Native versenyprogramja és zsűrije


-A A+

A 806 benevezett rövidfilm közül 39-et válogatott be a versenyprogramba a 28. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál előzsűrije, közölték a marosvásárhelyi szemle szervezői.

A bírálóbizottság a járványhelyzet miatt idén online döntött arról, hogy a beküldött alkotások közül melyek kerüljenek be az október 7-e és 11-e között zajló marosvásárhelyi szemle versenyprogramjába. Az Ármeán Otília (egyetemi adjunktus, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem), Durst György (producer), Hartyándi Jenő (független filmes, a Mediawave Film és Zenei Együttlét igazgatója és művészeti vezetője), Radu Vasile Igazság (vizuális művész, filmrendező, a bukaresti I.L.Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem professzora), Németh Előd (újságíró, filmkritikus) és Schneider Tibor (filmrendező, a Román Televízió operatőre) alkotta előzsűri döntése értelmében idén 39 rövidfilm versenyezhet a nagydíjért.

A mintegy hétórás versenyprogramot alkotó filmeket húsz országból küldték be, közülük 10 magyar, 3-3 pedig romániai, spanyol, illetve francia gyártású. Műfajukat tekintve 19 animáció, 17 kisjátékfilm, kettő dokumentumfilm, egy kísérleti film.

A fesztivál nagyzsűrije szintén online bírálja majd el az alkotásokat. A zsűri tagjai: Milos Itic szerbiai filmrendező, filmkritikus, a filmovipreporuke.com alapítója; Tudor Cristian Jurgiu filmrendező, forgatókönyvíró; Kocsis Ágnes Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró; Titus Muntean filmrendező, forgatókönyvíró; Tóth Barnabás filmrendező, forgatókönyvíró, színész és filmproducer, a Momentán Társulat alapító tagja; Visky Ábel filmrendező.

Amint korábban bejelentették, idén a marosvásárhelyi Nyári Színház fogadja be az Alter-Native filmfesztivált, és kizárólag napi jegyeket vásárolhatnak a filmkedvelők.








EZT OLVASTA MÁR?

X