Szabó T. Anna és Dragomán György indítja a rendhagyó irodalomórák sorát Marosvásárhelyen


-A A+

Harmadik alkalommal szervezi meg – a koronavírus-járvány miatt online formában – az Írók az iskolában programot a marosvásárhelyi Podium Egyesület. Céljuk becsempészni az osztálytermekbe a tantervből szinte teljesen hiányzó kortárs irodalmat.

Dragomán György, Szabó T. Anna, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie és Radu Vancu lesznek az őszi projekt résztvevői. Ők három-három irodalomórát fognak tartani a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, a Művészeti Líceumban, a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceumban, a Gheorghe Sincai Technológiai Líceumban és az Al. Papiu Ilarian Nemzeti Kollégiumban.

Akárcsak eddig, az írók most is szabadon dönthetik el, hogy miként szervezik meg óráikat. A kötetlen beszélgetés segít majd a diákoknak közelebb kerülni a kortárs irodalomhoz, amely szinte teljesen hiányzik a tantervekből. A diákoknak lehetőségük nyílik megismerni az írókat, mint embereket, kérdéseket tehetnek fel nekik, és betekintést nyerhetnek az írói műhelytitkokba.

Szabó T. Anna és Dragomán György nyitja az író-olvasó találkozók sorozatát, ők szeptember 24-én találkoznak a marosvásárhelyi Művészeti Líceum és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjaival. A világjárvány miatt az író-olvasó találkozókra online kerül sor.  

Az előző két év során a marosvásárhelyi diákok 15 íróval találkoztak és beszélgettek: Székely Csaba, Alina Nelega, Medeea Iancu, Attila Bartis, Crista Bilciu, Demény Péter, Gabriela Feceoru, Elise Wilk, Vida Gábor, Kali Ágnes, Tudor Ganea, Alex Văsieș, Láng Orsolya, Marin Mălaicu-Hondrari és László Noémi is a meghívottak között voltak. A programban mintegy 1000 diák, 24 tanár és 7 líceum vett részt.

Az Írók az iskolában projekt a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal anyagi és a Maros Megyei Tanfelügyelőség intézményi támogatásával szervezik meg.  








EZT OLVASTA MÁR?

X