Az SZFE újabb épületét foglalták el a hallgatók, az oktatók sztrájkba léptek


-A A+

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói a szeptember elején elfoglalt Vas utcai épület után október elsején az SZFE Film- és Médiaintézetének Szentkirályi utcai épületét is blokád alá vették, ezzel reagálva arra, hogy az általuk el nem ismert kuratórium pályáztatás nélkül nevezett ki az intézmény élére két új rektorhelyettest.

Novák Emil filmrendező lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettese, Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettesként dolgozik csütörtöktől – jelentette be Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az M5 kulturális csatorna szerda esti műsorában, aznap, amikor az egyetem eddigi vezetésének felmondási ideje lejárt, írja az MTI.

A filmművészetért felelős általános rektorhelyettes, Novák Emil egyébként a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem óraadó tanára volt az elmúlt négy évben, emellett a Magyar Filmakadémia Egyesület ügyvezetője és a HSC Stábiskola vezetője. A filmhu-nak adott interjúban elmondta, egy évre vállalta a rektorehlyettesi megbízatást. „Amikor elvállaltam ezt a munkát, nem azért tettem, hogy a média felületeken szerepelhessek vagy vitafórumokon vegyek részt, hanem azért, hogy az egyetem polgáraival együtt teremtsük meg annak a lehetőségét, hogy a korábbi hallgatók sikereihez méltó filmeket tudjanak készíteni mind a jelenlegi diákok, mind azok a fiatalok, akik a jövőben szeretnének itt tanulni. Én úgy gondolom, hogy ez az útja annak, hogy megerősödjön az egyetem autonómiája” – nyilatkozta.

Novák Eszter, a SZFE egyik leköszönő rektorhelyettese a Válasz Online-nak adott nagyinterjúban részletesen beszámolt az egyetem modellváltásának fázisairól, az ellehetetlenülő egyeztetésekről, valamint reagált azokra a Vidnyánszky Attila által is hangoztatott vádakra, miszerint az egyetem balliberális és nemzetietlen lenne, a hallgatókat pedig az Amnesty International nyári átnevelő táborában készültek volna az egyetemfoglalásra.

A kuratórium kedden új kancellárt is kinevezett a közös megegyezéssel távozó Vonderviszt Lajos helyére Szarka Gábor ezredes személyében, aki a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem camousért felelős főigazgató volt, amint önéletrajzában is olvasható. Szarka Gábort a hallgatók nem tekintik az egyetem legitim polgárának, ezért kedd este nem engedték be az egyetemre.

Sztrájkolnak az egyetem dolgozói

Csütörtök reggel 8-tól sztrájkba léptek az SZFE dolgozói is, jelentették be a Független Szabad Egyetem Facebook-oldalon, amelyet azért hoztak létre, mert arra számítottak, hogy a vezetőségváltással a SZFE hivatalos kommunikációs csatornáit nem tudják majd álláspontjuk közvetítésére használni. A sztrájk első körben csütörtökön 16:30-ig tart, és itt követhető. A dolgozók 8 pontban fogalmazták meg a követeléseiket a fenntartó alapítvány felé, ezek itt olvashatóak.

Vidnyánszky Attila az M5-nek adott interjúban hangsúlyozta: a kuratórium jogszerűen működik, döntései megfelelnek a szabályoknak. Azt is elmondta, hogy tiltakozásukkal a hallgatók azt kockáztatják, hogy érvénytelenné válik ez a félév. A kuratórium elnöke szerint az egyetemen csütörtökön kezdődő sztrájk jogszerűtlen és mint mondta, reméli, hogy a bíróság is így dönt.

A budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem szeptember 1-től vált alapítványi fenntartásúvá, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának összeállításakor azonban nem vették figyelembe az egyetem vezetésének javaslatait, megvonták a szenátus legfontosabb jogköreit. Ezért az SZFE vezetősége és számos legendás tanára lemondott, az egyetemi autonómia sérülése miatt épületfoglalással tiltakoznak a hallgatók.








EZT OLVASTA MÁR?

X