Roma mesék szövegeire épül a Csíki Játékszín első őszi bemutatója


-A A+

Az új évadban elsőként Kárpáti Péter Pájinkás János – álom és forradalom című darabját mutatja be a Csíki Játékszín. A pénteki bemutató érdekessége, hogy a darab szövegei a híres, félig roma származású mesemondó, Ámi Lajos történeteire épülnek.

A lélekről szóló, népmesei véget érő utazásról szól a Csíki Játékszín legújabb bemutatója. Barabás Árpád rendező Kárpáti Péter kortárs drámaíró 2003-as, Ámi Lajos mesemondó történeteire épülő alkotását viszi színpadra. Az előadás nyelvezete sajátos ötvözete a mesemondó nyelvhasználatának és a mai nyelvezet szófordulatainak. A rendező szavaival élve: annyira népi, mint amennyire nem.

„Pájinkás János a lélek mérnöke. Meg sem született, és már tudta, mi lesz száz év múlva. Az anyja méhében megálmodta, hogyan fogja ő az országot megmenteni. Négynaposan végre pájinkát is kapott és aztán egész életében nem is evett-ivott egyebet. Még aznap elindult a cárhoz, hogy előadja forradalmi terveit. Azokkal aztán a hazáját felvirágoztatta. Sőt, még a sárkányokat is legyőzte, akik a napot az égről le akarták venni. A történeten túl Ámi Lajos világnézetében folyamatosan érezhető az arra való felszólítás, hogy az embernek egész életén át foglalkoznia kell a lélek működésének megértésével. Meséi pedig mintha arra bátorítanának, hogy soha nem féljünk álmodni, és álmunkban a lelkünket hagyni vándorolni” – olvashatjuk a Csíki Játékszín ismertetőjében a 14 éven felüli nézőknek szánt előadásról.

Bemutató előadás: október 2-án, péntek este 7 órától a Csíki Játékszín nagytermében. Az előadásra érvényesek lesznek a tavalyról elmaradt bérletek. A szigorítások miatti csökkentett nézőszám a bérletes helyek változását vonja maga után. Az időpontokkal és a helyváltozásokkal kapcsolatban a színház telefonon egyeztet a bérletes nézőkkel. A bemutatót követően az előadás október 3-án (szombaton) és 4-én (vasárnap) is megtekinthető. Mindkét alkalomra válthatók jegyek is. Az előadás a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.







EZT OLVASTA MÁR?

X